Manager și Formator Influencers Reborn, Grațiela Vlad visează la ziua în care oamenii vor învăța să zâmbească sincer. Este o dorință minunată în ceea ce privește dezvoltarea personală, motiv pentru care am invitat-o să ne scrie despre un subiect pe care ar trebui să îl descopere cât mai mulți oameni. La finalul articolului veți găsi câteva informații în plus despre Grațiela Vlad!
Proactivitatea reprezintă principiul de bază al dezvoltării personale. Trăind o viață asumată, orientată spre rezultat, însă detașată de suferința eșecului, nu ai cum să fii altfel decât împlinit și sănătos. Și, până la urmă ce este mai important în viață decât trăirea misiunii personale, într-un mediu interior armonios și benefic?
Ce este proactivitatea?
Definiția de dicționar a acestui termen este „care are efect asupra unui alt lucru”. De fapt, psihologia ne învață că proactivitatea este opusul reactivității. Suntem reactivi de fiecare dată când nu avem răbdarea necesară să ducem un lucru la sfârșit, să ne ascultăm activ interlocutorul (fără să gândim următoarea replică în timp ce el vorbește) și când nu dăm prioritate pe stradă. De fapt, creierul reptilian este obișnuit să reacționeze. Așa își asigură împlinirea celei mai importante misiuni: supraviețuirea.
Totuși, când pornim pe drumul dezvoltării personale ne asumăm limitele genetice și funcționale, dar, totodată, ne împingem limitele pentru a putea obține armonia.
Așadar, să fii proactiv înseamnă să acționezi, să cauți binele superior și să nu mai găsești scuze:
Oprah Winfrey, ajunsă cunoscută în lume tocmai datorită proactivității sale și a determinării de a transforma orice eveniment „negativ” într-o șansă de reușită (o lecție pozitivă de viață) definea acest concept astfel: „să faci ce poți mai bine în acest moment, astfel încât să te plasezi în cel mai bun loc în momentul următor”.
Fiecare decizie de astăzi ne afectează ziua de mâine. Așa că să fii proactiv înseamnă să te gândești la binele superior, să acționezi astfel încât să îți atingi obiectivele. Sau, după cum spunea Bruce Lee… să faci: „cunoașterea nu este suficientă. Trebuie să aplicăm. Voința nu este suficientă. Trebuie să facem”.
Acum că ți-ai făcut cât de cât o idee despre ce înseamnă să fii proactiv, uite 10 beneficii pe care această stare ți le aduce în viața de zi cu zi:
1- Ești mult mai pregătit pentru orice situație
Dacă ești proactiv înveți că este mai important să fii fericit decât să ai dreptate. Există o vorbă din popor care spune că „răzbunarea este arma prostului”. O atitudine proactivă este cea care te oprește din a reacționa, a te răzbuna, a spune anumite lucruri pe care le-ai putea regreta în viitor. Să faci o pauză în gândire și să fii capabil să previi situațiile tensionate nu este puțin lucru. Și nici nu este ușor. Dar orice obicei se dobândește prin răbdare și exercițiu. Când privești imaginea în ansamblu și te gândești la beneficiile pe termen lung poți preîntâmpina anumite situații tensionate din viitor. Și chiar dacă este ca acestea să apară, având o astfel de atitudine reușești să le depășești mult mai ușor decât dacă reacționezi.
2 – Previi problemele serioase
Multă lume confundă proactivitatea cu gândirea optimistă. Cele două se intersectează la un anumit nivel, dar nu reprezintă același lucru. Poți să fii optimist, dar ignorant. Să fii proactiv, pe de altă parte, înseamnă să îți asumi greșeșile, să îți asumi responsabilitatea și să te gândești la noi moduri, mult mai eficiente – poate – de a interpreta o situație.
3 – Ești mai creativ
Tocmai pentru că îți dorești să ai liniște și să îți atingi obiectivele, devii mai creativ. Găsești noi moduri de a rezolva conflictele, de a preîntâmpina o situație dificilă și de a fi. O atitudine proactivă este centrată pe rezultat. De multe ori este vorba despre anumite rezultate greu de atins. Faptul că faci o pauză și gândești activează anumiți centri nervoși responsabili de creativitate și te ajută să îți extinzi limitele. Nu îmi place acea formulare extrem de utilizată care ne învață să ieșim din zona de confort. Fiind o fire introvertită îmi este foarte greu să ies din zona de confort. Tuturor ne place, până la urmă confortul. Dar trebuie să facem diferența între un lucru confortabil și unul comod. Primul ne oferă plăcere (așa că de ce aș ieși din zona mea plăcută?) în timp ce al doilea ne ajută să vegetăm, ne blochează din a lua atitudine și ne duce la plafonare.
Personal consider că este important să ne extindem zona de confort, în loc de a ieși din ea. Lărgim sfera în care ne simțim bine tocmai găsind modalități creative de a face față unei situații dificile. Sigur că acest lucru nu este ușor de obținut, dar nu este nici imposibil.
4 – Recunoști nevoia de schimbare
După modelul piramidal al nevoilor, promovat de psihologul elvețian Abraham Maslow, teoreticienii Programării Neuro-Lingvistice (NLP) formulează noi nevoi umane esențiale. De data aceasta se pune accentul pe nevoile emoționale. Anthony Robbins, în mod deosebit, aduce în atenția publicului larg o piramidă a nevoilor puțin schimbată. Conform acestuia, pentru a putea fi fericiți avem nevoie de:
- Un sentiment de contribuție: cu alte cuvinte vrem să simțim că suntem de folos, că putem ajuta. Ne place să oferim. Totuși, să fii proactiv înseamnă să faci diferența între ajutor și salvare. Nu contribuim în lume atunci când facem lucrurile în locul altora și nici când ajutăm o bătrânică să treacă strada, mai ales atunci când ea nu dorește acest lucru. Pentru a înțelege mai bine ce vreau să zic îți recomand să vizionezi următorul filmuleț:
- Creștere: ca oameni avem nevoie să creștem, să ne simțim capabili și să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru.
- Conexiune/Iubire: indiferent că recunoaștem sau nu, toți avem nevoie de iubire. Chiar și pustnicii își satisfac această nevoie profundă printr-o conexiune extraordinară cu divinitatea.
- Semnificație: este firesc să îți dorești să fii important, special sau independent. Vrei să ai valoare și să oferi valoare. Asta este ceea ce creierul emoțional nutrește atât de mult.
- Siguranță: chiar și persoanele care sunt pasionate de sporturile extreme au nevoie de siguranță: își verifică echipamentul înainte de a porni la drum, se aprovizionează corespunzător și iau măsuri de precauție. Acceptarea acestei nevoi reprezintă un pas deosebit pentru a deveni o persoană proactivă.
- Varietate, schimbare: în final, în vârful piramidei nevoilor umane emoționale se află nevoia de schimbare. Deși uneori schimbarea este înțeleasă în sens peiorativ, atunci când o acceptăm ca parte din noi, ca fiind o condiție sine qua non pentru evoluție, devenim proactivi. Nu este vorba despre schimbarea cu orice preț ci mai degrabă, corelat cu vârful piramidei lui Maslow, este vorba despre o schimbare în scop de autocunoaștere și autodepășire.
5 – Accepți viața pentru ceea ce este
Când ești proactiv renunți cu totul la acea întrebare extrem de distructivă, care nu a adus niciodată nimic bun: „de ce mi se întâmplă mie?”, întâlnită în diverse forme: „de ce eu?”, „ce are ea și nu am eu?”, ș.a. Când accepți viața pentru ceea ce este ajungi să înlocuiești întrebările de mai sus cu unele cărora chiar le poți oferi răspunsuri, precum: „ce pot învăța din această situație?”, „ce am făcut greșit și ar trebui să am în vedere pentru a nu mai obține aceleași rezultate negative?”, și chiar „ce pot face acum pentru a-mi atinge, totuși, obiectivele”. Viața nu ți se întâmplă ție, ci se întâmplă pentru tine. Tu nu ești un spectator în viața ta, ci ești personajul principal. Asta înveți fiind proactiv.
6 – Ești mai flexibil
Și, pentru că ajungi să înțelegi că natura umană este extrem de fragilă, ajungi să fii mai flexibil. Fiecare om are problemele sale, nevoile sale și nu în ultimul rând, slăbiciunile sale. Să fii proactiv te ajută să fii mai flexibil. Să înțelegi că există motive pentru care lucrurile nu ies cum ai fi vrut… și există scuze. Scuzele te afundă într-un iad personal, în timp ce motivele te ajută să înveți. Din păcate oamenii s-au învățat să formuleze scuze îmbrăcate în motive. Totuși, când ești proactiv înțelegi că tot ceea ce nu te satisface este despre tine și că tu ești responsabil de propria ta fericire, nu și de a celorlalți cum, în egală măsură, ceilalți sunt responsabili de propriile atitudini. Așa poți oferi mai multă libertate, te vindeci de posesivitate și gelozie și înveți să te bucuri de compania celor din jur.
7 – Te dezvolți și crești ca persoană
Să poți să accepți responsabilitatea deplină asupra propriei vieți este extraordinar. Când ești proactiv, ești setat pe rezultate. Vrei să crești. Realizezi că ai atât de multe de învățat și nu te oprești. Iar învățarea înseamnă dezvoltare personală. Analizezi, observi și te detașezi. Înveți să iubești necondiționat (să oferi) dar și să accepți iubirea celorlalți (să primești).
8 – Înțelegi mai bine obiectivele pe termen lung și ți le atingi mai ușor
Există o vorbă celebră care spune că sunt două momente importante în viața fiecărui om: când se naște… și când află de ce. Când ai o atitudine proactivă îți este mult mai ușor să găsești răspunsul la întrebarea „de ce”. De fapt, tu ești stăpân pe viața ta, tu ți-ai revendicat existența, te-ai desprins din robia acuzării și a reacției, te-ai ridicat, nu mai ești sclav. Când ești proactiv înțelegi să îți stabilești singur obiective. Știi ce vrei și ești realist. Înțelegi că viața nu este ușoară și că succesul depinde în totalitate de tine… Când tu ești cel ce stabilește regulile jocului, șanse sunt ca acestea să îți fie favorabile și să te ajute să câștigi!
9 – Ai direcții mai clare pentru viitor
Nu mai trăiești asemenea animalelor lipsite de simțul viitorului. Depășești mirajul „tinereții fără bătrânețe”. Accepți că timpul trece și folosești această informație în favoarea ta. Nu zice nimeni că trebuie să știi exact ce îți va aduce viitorul. Toți avem nevoie de varietate, de puțină incertitudine, după cum sublinia Tony Robbins. Dar măcar știi, în linii mari, cum ar trebui să arate viitorul tău. Învățând ce nu vrei, ajungi să alegi ce anume vrei:
Click: Cum am invatat sa am curajul de a lua singura decizii pentru mine
10 – Ai liniște sufletească
În final, proactivitatea îți oferă liniște sufletească. Nu știu despre tine, dar eu am ajuns să mă îndrăgostesc de vastul și minunatul domeniu al dezvoltării personale tocmai pentru că îmi oferă liniște sufletească. Fiind conștientă atât de Universul interior, cât și de cel exterior, am ajuns să îmi pot curăța conștiința și să trăiesc fără cei 3 R: remușcări, regrete, resentimente.
Lista poate continua. Despre proactivitate pot vorbi la nesfârșit. Totuși, acesta reprezintă punctul de început. Eleanor Roosevelt spunea că „viața este ceea ce o faci tu să fie. Așa a fost mereu și așa va fi mereu”. Ai posibilitatea să fii actorul principal în viața ta, să fii spectator sau chiar comentator. Decizia îți aparține!
Grațiela Vlad – Trainer Dezvoltare Personală, Specialist în Comunicare
”Sunt conștientă că schimbarea pornește doar din interior, dar are nevoie de susținere exterioară. Tocmai din acest motiv îmi dedic energia împlinirii visurilor celorlalți.
Dacă și tu crezi că meriți mai mult și ești dispus să faci tot ce trebuie… te invit să participi la unul din cursurile pe care le organizez (disponibile pe Facebook) sau să ne auzim pentru o ședință GRATUITĂ de coaching!”
Pentru că este ghidată de o misiune mult mai spirituală, în 2019 a decis să își concentreze atenția asupra schimbării pe care vrea să o vadă în lume. Așa a luat naștere Influencers Reborn, firmă deschisă prin Programul Operațional Capital Uman (Fonduri Europene) pe care o conduce și prin intermediul căreia a ajutat persoanele de toate vârstele să își schimbe viziunea, să își rescrie viața și să comunice eficient. Poate fi urmărită pe https://youtube.com/c/gratielavlad sau pe blogul personal: www.gratielavlad.ro. Ca speaker, poate fi contactata pentru a vorbi tinerilor și adolescenților despre orice problemă de dezvoltare personală, prin mail: influencers.ro@gmail.com
Sursa foto: yeniasir.com.tr
Mulțumesc mult!
Foarte motivant articolul si recunosc, carantina asta a avut efectele ei bune. M-a facut mai proactiva.