Mai mult decât Amânarea sau Lipsa Muzei: Ce te impiedica sa scrii?
Mai mult decât Amânarea sau Lipsa Muzei: Ce te impiedica sa scrii? Daca citești aceste rânduri inseamnă că îți dorești să scrii mai mult. Sunt șanse să te afli într-una din cele două poziții: dorești să scrii în fiecare zi, dar nu o faci sau… scrii, dar nu la fel de mult sau cât de des dorești.
Ce te impiedica sa scrii?
Dacă te afli în oricare dintre aceste poziții, nu ești singur. Chiar și unii dintre cei mai de succes scriitori din lume s-au confruntat cu aceeași problemă.
Există două lucruri care sunt, de obicei, descrise ca motiv pentru acest lucru. Blocajul inspirațional sau lipsa Muzei și/sau amânarea din partea scriitorului.
Dar când te gândești la acești doi vinovați, devine curând evident faptul că nu acestea sunt, de fapt, motivele.
Sunt doar scuze.
Amânarea si blocajul inspirațional al scriitorului provin din frică și lene. Te temi de pagina goală și/sau nu știi cum sau unde să începi să scrii ceva. Sau, pur și simplu, ești prea leneș să stai jos și să scrii. Adevarul doare, nu-i așa?
În plus, folosirea acestor două scuze nu este deloc utilă pentru că nu îți vor rezolva problema.
Deci, dacă dorești să transformi lucrurile în jur și să devii un scriitor prolific, mai întâi trebuie să știi exact care este problema ta.
Ce te impiedica sa scrii in fiecare zi?
Îți propun să faci următorii trei pași pentru a te reîntoarce către scrierea zilnică.
1.
Ia un caiet și un stilou (asa ca fapt divers, personal ador stilourile 🙂 ) și pune pe hârtie motivele și scopurile pe care le ai ca să scrii. Evident ca poti folosi și un pix, daca asa preferi. Sau un creion, dacă simți nevoia să ștergi și să rescrii la un moment dat. Poți fi descriptivă pe cât dorești. Spune ce vrei să faci și nu-ți fie teamă că cineva îți va pune note ca la școală.
-
- Vrei să faci content pentru bloguri, vrei să scrii cărți electronice sau… poate visezi să scrii/publici romane?
- Unde vrei să scrii?
- Cât de des?
- Scrii mai întâi manual sau lucrezi direct la tastatură?
- Cât vrei să câștigi?
- Câte cărți/articole vrei să scrii în fiecare an?
Asigura-te că scrii tot ceea ce dorești să obții. Construiește-ți o viziune clară asupra ta ca scriitor de succes. Include o cronologie a momentului în care dorești să obții totul.
2.
Acum scrie ce activități faci în momentele în care nu scrii. Nu lăsa nimic deoparte. Include ceea ce faci în fiecare dimineață, după-amiaza și seara, precum și timpul alocat călătoriilor și pauzelor de prânz, atât în timpul săptămânii cât și în weekend.
Apoi, uita-te la lista ta și vezi cât timp petreci făcând lucruri neesențiale în detrimentul scrisului.
Următorul pas… întreabă-te de ce? De ce sunt aceste lucruri atât de importante? Fii cinstit. De ce pui toate aceste lucruri înaintea scrierii?
3.
Întreabă-te ce poți face pentru a scrie în fiecare zi? Toți avem timp să scriem, chiar dacă ne mințim că nu este așa. Este doar o chestiune de a face scrisul prioritatea ta în loc de a-l transforma într-un hobby part-time.
Ce lucruri neesențiale poți să le ștergeți din lista activităților de zi cu zi?
De asemenea, uite-te la alte lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să începi să scrii zilnic:
- Participă la un curs de scris
- Modifica-ți dieta (ajută-ți, astfel, creativitatea și motivația)
- Practică exercițiile fizice
- Meditează
Lucrurile pe care le poți face pentru a te ajuta să scrii mai mult nu pot fi legate de scris. Trebuie să te simți minunat să faci lucruri minunate și să fii la cel mai înalt nivel de sănătate fizică si psihică (o dietă sănătoasă și exerciții fizice). De asemenea, ai nevoie de timp pentru a te gândi.
Încearcă acum.
Stai jos, pune hârtia și stiloul și… începe interogatoriul. Dacă ești cinstit până la capăt, răspunsul va fi extrem de revelator. Probabil vei descoperi lucruri pe care nu le-ai mai observat până acum.
Poate chiar vei descoperi adevăruri despre tine pe care nu le-ai conștientizat niciodată până acum.
Ai nevoie de un plan.
Începe cu numărul 1 de mai sus și, prin procesul de 3 etape, construiește-ți drumul pentru a scrie în fiecare zi.
Nota:
Acest articol a fost scris initial pentru un alt site al meu, CaleaCatreCarte. De aici provine existenta linkurilor de afiliat… linkuri pe care… le poti schimba cu ale tale. Daca nu esti afiliat cu librariile online, le poti folosi pe ale mele in cazul in care esti interesat de carti. Ma ajuti sa obtin comisioane din vanzare 🙂 .
Ai mare dreptate. Multe din cele ce te împiedică să scrii în fiecare zi sunt scuze, nu explicații. La mîne se manifestă foarte des lipsa puterii de concentrare. Am simțit-o în SuperBlog când documentarea era greoaie și domeniul total necunoscut.
Apoi, nu scriu niciodată în ziua în care mă ocup de poze. O zi, două pe săptămână prelucrez, decupez, montez și nu mai am energie și pentru scris.
Ce idee buna mi-ai dat, Almona! Nu am despartit niciodata imaginile de scris. Daca ma gandesc bine, procedand astfel, imi abat atentia constant cand de la una cand de la alta. O sa incerc si eu varianta ta. Multumesc pentru sfat!
Sunt destule chestii care mă opresc să scriu mult și zilnic. În general nu iubesc scrisul la cantitate, nu dă informație bună și pentru un turist care mă citește – pe blogul meu de suflet – asta înseamnă să-l înșel cu bună știință. Și să mă înșel și pe mine.
Dacă acel om ia articolul meu drept ghid și eu l-am aburit, mai bine mă las eu de blogărit. Am avut cerința asta, mi-am impus, scriind ani la rând pe un site turistic comun, de ce aș face rabat la blogul meu ?! (care oricum e în faza de creșă 😍) Pe celălalt blog, de generalități și pe care exersez singură tehnici la care-mi fac mereu nod din proprii neuroni 😂, da, acolo aș putea scrie zilnic. Ghinion, ultimele dimineți mi-au fost mâncate de obligații de familie și am rămas doar să mă gândesc și să-mi adorm dorința de a scrie !
Pe de altă parte, reiau articole și le actualizez. O grămadă de timp consumat dar consider că merită.
E greu să dai și cantitate și calitate. Deși nu am făcut meseria dorită de tatăl meu, am rămas cu esența ei probabil : non multa, sed multum!
Ideea ta mi-a dat de gândit. Mulțam fain !!
Multumesc mult pentru comentariu, Elvira! S-ar putea scrie un intreg articol pe marginea ideilor desprinse din cuvintele tale.
Procedez si eu ca tine cu articolele foarte vechi. Le rescriu, le actualizez, le republic si am grija intotdeauna sa pastrez linkul original. Nu se stie niciodata cum cineva gaseste vreun share mai vechi.
Ai mare dreptate cand spui ca e greu sa fai si calitate si cantitate. Banuiesc ca doar daca te ocupi exclusiv de scris poti indeplini ambele conditii. Evident, daca si numai daca esti inzestrat cu un real talent.
Dacă scrii de drag, nu trebuie să te ocupi doar de scris. Am prietene care scriu superb, cu miez, cu multă documentare și au și serviciu, și familii cu probleme. Știi, ține și de ADN, vrem sau nu să recunoaștem noi asta. Dar tu deja știi, se simte. Oricum articolul tău a rămas aici pe atenție să-l mai …cujet !
La fel ca articolele scrise de tine 🙂
Astazi m-am fatait cu atata drag pe blogul tau!!! Mi-am delectat ochii, ratiunea si inima cu multe pagini. Articolul despre Castelul Iulia Hasdeu… de exemplu… m-a captivat atat de tare ca am zabovit asupra lui muuuult, nevrand sa pierd vreun cuvant. Si, cu sinceritate spun… din lipsa de timp am devenit experta in citit pe diagonala, evident fara sa alterez calitatea cititului. Si totusi, articolul tau merita si mai mult de atat.
Multumesc, Elvira!
Mă copleșești în prima dimineață de început de săptămână ! Oricum prima mea cafea de azi a fost mult mai dulce, deși o beau fără zahăr 😘 !
O săptămână caldă și inspirată să ai !
Multumesc! La fel si tie!… iti urez… sorbind cu nesat din cafeaua neagra, fara zahar 🙂
Eu nu scriu zilnic pentru că sunt genul care spune “încă o pagină și gata, închid cartea”. Dar de acum încerc să fiu mai organizată și să scriu mai mult.
Te inteleg perfect, Adriana! Eu jonglez intre zilele in care… nu pot inchide cartea si cele in care nu pot lasa “stiloul” din mana. Ma ajuta foarte mult sa-mi organizez timpii, planificatoarele. Tu folosesti asa ceva?
Wow! Adriana, tu chiar scrii, nu te joci! Felicitari!
Pe blog reusesc sa scriu aproape zilnic. Insa, m-am apucat de o carte acum ceva timp si o tot aman. Ba lipsa de timp, ba am altceva de scris, ba citesc. Adevarul e ca multe sunt scuze. Cred ca mi-e frica sa o termin. :))
Mi-a plăcut foarte mult acest articol, mai ales că am nevoie de ceva sfaturi. Câteodată reușesc să scriu zilnic, dar am și niște momente în care tot amân. De ce amân? Sincer, de lene. Sunt o persoană leneșă. Zic mereu, lasă că scriu seara, dar seara după ce termin cu Natalia și de strâns jucăriile, nu vreau decât să stau. Sper să îmi găsesc resursele interioare să reușesc să scriu zilnic. Oricum, foarte bun articolul.