De ce nu funcționează dezvoltarea spirituală?

2

Sunt atât de multe informații despre dezvoltare personală și spirituală încât nu este de mirare dacă ai ajuns la saturație. Toate relatările din cărți și de pe internet ajung la un moment dat să se contrazică. Iar asta te epuizează atât fizic cât și psihic, așa-i? Prin urmare cedezi și începi să detești tot ce ține de dezvoltare.

Ai obosit?

oboseala. femeia in pat cu cartea in mana

Probabil, ca și mine, ai început cu entuziasm și curiozitate drumul dezvoltării tale. Primul motiv? Promisiunea că vei atinge acea stare care îți va aduce împlinirea personală și sufletească. Dar timpul a trecut și tinzi să crezi că îți era mult mai bine înainte de toată această zăpăcire mentală. Te înțeleg atât de bine!

Este normal să găsim oameni dezamăgiți și epuizați care susțin cu mare convingere că tot ceea ce ține de dezvoltare este o mare minciună. Până la urmă ni se spune să învățăm, nu cum să învățăm. De aceea am decis să vin cu informații utile care te vor ajuta. Bineînțeles, nu îmi doresc să schimb credințe și percepții, ci doar să ajut acolo unde este nevoie. Fie că te interesează dezvoltarea sau te afli în starea de confuzie, vei afla în continuare CUM să înveți.

Așadar,

De ce nu funcționează dezvoltarea spirituală?

pietre zen asezate in echilibru pe malul marii

Răspunsul e simplu. Pentru a funcționa cu adevărat dezvoltarea spirituală trebuie să ne aliniem unei singure filozofii. Adică să alegem un sistem și să-l aprofundăm. Altfel, ceea ce se întâmplă cu organismul fizic se repetă și cu cel psihic. Dacă absorbi tot felul de alimente ciudate, te îmbolnăvești. Similar, ”stomacul” psihic poate fi supus unei indigestii în funcție de ceea ce ai înghițit.
Ce vrei să faci cu un amestec de tradiții creștine, egiptene, hinduse, tibetane, africane, chineze, aztece, ebraice, etc.? Măcar de am avea o structură mentală suficient de solidă pentru a ne descurca printre ele! Dar mulți oameni abia dacă sunt capabili să-și facă o idee clară despre un singur sistem filozofic. Și asta nu din lipsă de inteligență, ci pentru că mintea noastră funcționează pas cu pas.

doi calugari tibetani care tin in mana o coroana de flori si o lumanare spiritualitate

La ce folosește să citim totul, să cunoaștem totul?

Pentru a ne pierde capul, atâta tot! Și apoi, evident, urmează să acuzăm spiritualitatea că ne dezechilibrează. Nu este vina spiritualității că ne imaginăm lumea ca pe un bâlci unde putem găsi toate atracțiile. (chiar pe cele mai periculoase)
Este timpul să înțelegi că adevărata dezvoltare înseamnă să ajungi să fii tu însuți/însăți expresie vie a învățăturilor pe care le urmezi.
Da, desigur că poți căuta și citi orice! Dar nu pentru a crede și a lua drept adevăr ceea ce ți se spune, ci pentru a găsi credința cu care rezonezi. Caută cărți pentru sufletul tău și citește cu scopul de a descoperi ceea ce te poate ajuta cu adevărat. Iar când ai găsit, nu te mai uita în altă parte și nici nu acuza celelalte filozofii de neadevăruri. Nu este o luptă între care filozofie este mai bună. Scopul este de a avea un ghid. Atât!

doi barbati care fac skanderbeg la o masa pe care sunt bani dezvoltare

Diversitate. Dezvoltare

Poate că îți place Osho, sau Eckhart Tolle ori Sadhguru. Sau poate rezonezi cu un anumit speaker motivațional precum Bryan Tracy, Steve Harvey, Robin Sharma sau Tony Robbins.  Ori cu actori precum Will Smith, Denzel Washington sau Arnold Schwarzeneger. Ce contează dacă altora li se par total nepotriviți? Important este dacă PE TINE te ajută! Și în această lume avem diversitate tocmai pentru că suntem atât de diferiți! Este normal să nu ni se potrivească orice, oricum și oricând!

Apoi insistă asupra practicii

Înainte de toate, fă tot posibilul să înțelegi cât mai bine diferența dintre dezvoltarea spirituală și cea intelectuală. De exemplu, ai o portocală. Din punct de vedere intelectual poți afla o mulțime de lucruri despre ea. Cum ar fi, originea ei, povestea ei, greutatea, forma, proprietățile ei, elementele chimice care o compun, diferitele moduri în care poate fi folosită, poate chiar și simbolismul ei…
Dar din punct de vedere spiritual nu vei afla poate nimic din toate acestea, dar vei învăța esențialul: să guști portocala!
Ei bine, aceasta este activitatea de dezvoltare personală și spirituală. Nu atât să acumulezi cunoștințe teoretice, cât să ”mănânci” portocala, adică să aplici și să practici. Este mai greu, cere eforturi, dar numai astfel ne putem transforma.

o portocala cu coaja pe fundal alb

Deci, de ce nu funcționează dezvoltarea spirituală?

Pentru că degeaba alergăm după mai mulți iepuri deodată. Se știe că nu vom prinde niciunul!

Bineînțeles, nu se poate nega că este interesant și poate util să cunoaștem tentativele pe care omenirea le-a făcut timp de milenii pentru a străpunge misterele Universului. Dar nu este suficient!
Din moment ce toate religiile și sistemele filozofice vorbesc numai despre divinizarea noastră și despre perfecțiunea noastră, trebuie să depunem eforturi pentru realizarea acestui ideal.
În concluzie, nu te grăbi să îi imiți pe aceia care se îngrămădesc să asiste la toate conferințele erudite despre Înțelepciunea și Știința Inițiaților din trecut, dar care sunt incapabili de a-și conduce viața cu înțelepciune! Este ridicol și nu aceasta este spiritualitatea!

Să te dezvolți personal și spiritual înseamnă să alergi după un singur iepure. Deci, să urmezi o singură cale. Aceea cu care rezonezi și care te ghidează.

pace interioară femeie care mediteaza langa un rau dezvoltare

Acestea fiind scrise, îți doresc toate cele bune!
Cu drag, Dana!

 

surse foto: pexels.com

surse info dintre învățăturile lui Omraam

2 COMENTARII

  1. Dana chiar a pus punctul pe i aici. Trebuie să ne găsim vocea interioară și mentorul care să o facă să rezoneze. Apoi dezvoltarea spirituală se va produce, căutând în toate părțile mai rău ne pierdem…

  2. Hmmmm…. foarte bun articolul… si are mult sens. Totusi, cred ca daca exista o credinta de baza, o credinta spirituala pura (existenta, cu care individul se identifica), restul sunt decat observate si cusute cumva pe sinele profund.
    Eu, personal, cred in Univers, in Dumnezeu, in iubire si in bine. Studiez de ani buni toate religiile lumii si am ajuns sa cern usor si sa cred mai puternic decat am facut-o vreodata, insa fara a mai practica sovinismul in vreo forma sau alta. Am preluat de la fiecare forma de spiritualitate ceea ce a rezonat cel mai mult cu mine. Sunt botezata in religia crestin-ortodoxa dar am respect pentru toate religiile. Cred cu tarie ca daca avem sursele corecte de informare, potrivite fundamentului nostru, structurii noastre interne, putem sa intelegem spiritualitatea extraordinar si sa ne dezvoltam pe masura!
    Ah, si faptul ca sunt membru in corul bisericii ma ajuta enorm in dezvoltarea spirituala. Dar asta pentru ca imi place sa cant si cand o fac, simt ca rugaciunea mea chiar este auzita. Pe aceasta frecventa cresc spiritual.
    Fiecare trebuie sa isi asculte vocea interioara. Spiritul este independent pentru fiecare din noi. Nu ne putem dezvolta spiritual pana cand nu ne gasim pe noi insine!

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here