Randurile Evei
“Nu esti niciodata singur daca ai o carte langa tine“. Acestea sunt cuvintele ce te intampina atunci cand rasfoiesti “Randurile Evei“, website-ul in care, Eva Anca si-a deschis sufletul in fata cititorilor sai. Sotie, mama si content writer cu un talent deosebit la scris, clientii ei – vorbitori de engleza sau romana – sunt raspanditi in toate colturile lumii.
Si, precum Eva se spune ca a fost prima femeie despre care s-a auzit vreodata, tot asa, incepem seria de interviuri din si despre Viata de Blogger cu… Eva Anca.
MC: Bine ai venit, Eva Anca! Iti multumesc ca ai acceptat invitatia de a acorda acest interviu, care, pe langa faptul ca va dezvalui bloggerilor informatii despre tine, le va furniza si multe sfaturi ce ar putea sa ii ajute sa dezvolte blogurile pe care le administreaza.
Si, ca sa trecem direct la subiect… sa incepem cu intrebarile.
1 – Cand ai inceput activitatea de blogger si ce anume te-a determinat sa faci acest pas?
E.A: Am început în noiembrie 2016. Cochetam de ceva vreme cu ideea de a avea un blog, dar încă nu îmi găsisem nișa unde aș putea activa. Când am început să citesc mai mult și să îmi împărtășesc scurte impresii pe Facebook referitoare la cărțile citite, am găsit și impulsul de care aveam nevoie. Văzând că postările mele aveau câteva reacții și conștientizând că pe Facebook se pierd în timp postările, am decis că trebuie să deschid blogul.
2 – Ce platforma folosesti si de ce?
E.A: Folosesc WordPress, pentru că mi s-a părut cea mai ușor de folosit și, totodată, cea mai ofertantă.
3 – Carei nise te adresezi si, daca oferi servicii cititorilor tai, care sunt acestea?
E.A: Mă adresez în principal nișei de carte, dar recent am început să extind blogul spre generalist.
4 – Care este reteaua de socializare preferata si ce strategie aplici pentru a atrage trafic catre site-ul tau?
E.A: Facebook, categoric! Mă folosesc de pagina dedicată blogului, pentru a distribui materialele de pe blog. De acolo, distribui în diverse grupuri, astfel încât să ajungă la cât mai mulți cititori.
5 – Ce ti-ar place sa schimbi la modul tau de abordare a bloggingului?
E.A: Mi-ar plăcea să fiu mai organizată. Încă dinainte să am blogul, știam câte ceva despre blogging, iar unul dintre aceste lucruri era că trebuie să scrii pe blog cu o oarecare regularitate. Ei bine, timpul (și comoditatea) nu îmi permite să mențin această regularitate care ar fi recomandată. Încerc să schimb asta și să mă implic mai mult în tot ce înseamnă blog, inclusiv prezența în social media.
6 – Este bloggingul prioritar in viata ta sau e doar un hobby? Cum imbini activitatea de blogger cu viata personala?
E.A: Și, și. A început ca un hobby, dar a devenit și o prioritate. Spun asta deoarece nu o dată am vrut să renunț la blog, dar n-am putut. Pur și simplu, face parte din viața mea și nu mă văd fără el. Îmi este ușor să îmbin activitatea de blogger cu viața personală, întrucât sunt și scriitoare de conținut, astfel că întreaga mea viață se împarte între familie, scris și citit.
7 – Ce faci in timpul liber?
E.A: Citesc. Uneori, colorez cu fiica mea sau mă joc Remy cu ea.
8 – Care sunt nisele in care esti dispusa sa colaborezi cu advertiseri? Ai deja colaborari preferate? Care?
E.A: Sunt dispusă să colaborez cu advertiseri din aproape orice nișă, în special carte, beauty, fashion. Având în vedere că am început blogul în nișa de carte, este oarecum de la sine înțeles că preferatele mele colaborări sunt cele din această nișă.
9 – Ai anumite obiective pe care ti le-ai propus sa le atingi in viitorul apropiat?
E.A: Primul obiectiv pe care l-am avut setat pentru acest an cu blogul a fost să trec pe domeniu propriu. Și am reușit! De acum, printre principalele mele obiective este să cresc blogul, să adun o comunitate mare și constantă și să reușesc să le ofer cititorilor articole pe placul lor.
10 – Ti-ai creat singura blogul sau ai apelat la un profesionist? Daca ai apelat, ne poti spune la cine si de ce? Ai fost multumita de colaborare? Daca ai creat blogul singura, care au fost cele mai mari provocari si cum le-ai depasit?
E.A: Am creat singură blogul la început. Totul a fost o provocare, întrucât a trebuit să găsesc tema care să-mi placă, să învăț de una singură să folosesc tot ce ținea de platformă. Acum, când am trecut pe domeniu, am luat-o iar de la capăt: altă temă, setări, instalare de plugin-uri… Cred că alegerea și instalarea plugin-urilor a fost cea mai mare provocare. Noroc cu draga mea Claudia Vasilache, pe care am „terorizat-o” până am instalat toate plugin-urile necesare. (PS: Mulțumesc, Claudia!) [Nota intervievatorului: interviul luat Claudiei va fi postat in curand]
11 – Cu ce frecventa publici articole? In general, cat timp zilnic aloci pentru a scrie pe blog? Cat timp aloci cercetarii?
E.A: Uite aici am eu probleme serioase, exact cum spuneam anterior. Am avut zile când am publicat 2-3 articole, și săptămâni în care am publicat un singur articol. Fiind în special axată pe nișa de carte, în general public recenziile în măsura în care reușesc să termin de citit cărțile. În ceea ce privește cercetarea, depinde foarte mult de articol. Este de la sine înțeles că, atunci când scriu o recenzie, cuvintele curg din suflet. În schimb, când am de scris diverse advertoriale, de exemplu, cercetarea durează în funcție de domeniu, de produsele sau serviciile despre care scriu.
12 – De unde iti procuri imaginile pe care le atasezi unui articol? Care sunt site-urile tale preferate pentru imaginile free?
E.A: În general, folosesc imagini din arhiva personală. Pentru advertoriale, fie folosesc imagini proprii, fie de pe site-ul clientului, dacă se cere astfel. Pentru imaginile free, folosesc mai multe site-uri: pexels.com, pixabay.com, pxhere.com, unsplash.com și pixnio.com.
13 – Ai scris dintotdeauna pentru nisa de astazi, sau ai oscilat intre domenii pana ai ales nisa ta favorita?
E.A: La început, scriam pe blog doar legat de literatură: recenzii de carte, interviuri cu autori și poezii creație proprie. Treptat, am ajuns să extind blogul și vreau să mă orientez spre un blog generalist, cam asta simt că am tins de la început, doar că nu eram hotărâtă.
14 – Care este lungimea pe care o preferi atunci cand scrii un articol? Te atrag articolele de 400-500 de cuvinte sau cele de peste 1500? De ce? Care a fost evolutia preferintelor tale de-a lungul timpului?
E.A: În general, prefer articolele situate undeva între 700 și 1000 de cuvinte. Totuși, am și articole care trec bine de 1500 de cuvinte. Prefer să evit articolele foarte lungi, întrucât sunt de părere că mulți cititori nu au timpul sau răbdarea necesare pentru a parcurge integral un articol foarte lung.
15 – Ai apelat la “concursuri” organizate pentru cititorii tai? Ce sfaturi ai in legatura cu atingerea scopului propus prin aceasta metoda?
E.A: La început nu prea am organizat concursuri, dar am înțeles că este o metodă bună de a atrage cititori. Am organizat câteva concursuri, dar sunt conștientă că nu este suficient. Încă sunt și eu în căutarea „secretului” acestor concursuri. Am încercat să le organizez cu diverse cerințe, iar ceea ce am observat a fost că dacă impui cerințe care le cer participanților să intre pe blog, ori nu se înscriu, ori dau răspunsuri la nimereală, fără să fi citit articolul în prealabil.
16 – Ce parere ai despre oferirea de produse gratuite (servicii, informatii utile, ebooks, etc)? Ai practicat aceasta strategie in activitatea ta de blogger?
E.A: Servicii și ebooks nu am cum să ofer. În schimb, atât în activitatea mea de blogger, cât și în cea de content writer, am încercat întotdeauna să ofer informații utile celor care mi le cereau. Deși am învățat aproape tot ce știu de una singură, au fost și sunt persoane (bloggeri) care mă ajută. Așadar, și eu vreau să ajut pe alții, la rândul meu. Așa mi se pare corect.
17 – Ai cunostinte despre SEO? Poti explica cu propriile cuvinte unui incepator, care ar fi diferenta dintre “whitehat” si blackhat” SEO? Exista asa ceva?
E.A: Nu pot spune că sunt expertă în SEO, dar munca mea a implicat și cunoștințe de bază despre SEO. În special, am învățat despre „whitehat” și „blackhat” SEO în primele luni de content writing, adică în urmă cu aproape 6 ani. „Whitehat” SEO este considerat „SEO cel bun”, să-i zicem așa. Este acel SEO menit strict să ajute site-ul să apară în căutările Google. Cuvintele-cheie sunt utilizate în limita de procentaj admisă de motoarele de căutare, adică nu sunt folosite în exces.
„Blackhat” SEO, de cealaltă parte, este acel tip „rău” de SEO, pentru care motoarele de căutare penalizează un site. Este tipul de SEO care folosește cuvinte-cheie în exces, mult peste limita admisă.
18 – Cum procedezi pentru a obtine “linkuri” pentru site-ul tau? Ce ai incercat si ce ti-ar place sa incerci pe viitor in legatura cu acest subiect?
E.A: Știu că una dintre cele mai bune metode este să scrii și să primești guest post-uri. Am încercat mai de mult, dar am în plan să mă reapuc de asta. Așadar, cu această ocazie, vă lansez și invitația: dacă aveți nevoie de guest post de la mine, contactați-mă!
19 – Ce sperante ai in legatura cu blogul tau si satisfactiile pe care ti le poate aduce in viata?
E.A: În primul rând, sper să fie relevant pentru cititori, să fie apreciat și să atragă o comunitate cât mai mare. Faptul că am blogul este o satisfacție în sine, este dorința mea devenită realitate. În plus, sper să reușesc să îl și monetizez, asta chiar ar fi satisfăcător. 😊
20 – Ai incuraja alti oameni sa apuce calea bloggingului profesionist? De ce si ce asteptari sa aiba cineva interesat?
E.A: Da, aș încuraja, cu condiția să își dorească asta cu adevărat și să aibă ambiție. Știu că la prima vedere poate părea ușor și frumos să ai un blog, dar adevărul este cu totul altul. Fiecare blogger are de trecut peste obstacole, are de înfruntat greutăți, invidii, răutăți – există peste tot, în orice domeniu și orice nișă. Important este ca persoana respectivă să își dorească să facă blogging și să lupte pentru acest scop. Să nu se aștepte să fie ușor, să îi vină totul de-a gata și să aibă cititori mulți din prima. Blogul se construiește încet și cu migală, exact ca o casă – doar este căsuța noastră virtuală, nu? În plus, să fie pregătită să învețe mereu ceva nou, să poată ține pasul cu avansul tehnologiei și al platformelor.
21 – Pentru urmatorul interviu, imi poti recomanda un blogger pe care-l consideri o “comoara” in materie de sfaturi pentru un blogger incepator?
E.A: Categoric, Claudia Vasilache! Este „comoara” mea în materie de sfaturi, o bloggeriță pe care o admir dinainte să colaborez cu ea și o „veterană” în blogging.
*
E.A: Îți mulțumesc, Mirela, pentru interviu! Mi-a făcut plăcere!
M.C: Multumim si noi, Eva Anca, pentru onoarea ce ne-ai facut si pentru timpul acordat!
*
Daca doresti sa afli mai multe despre Eva Anca poti vizita “Randurile Evei“, blog generalist, cu accente evidente spre nisa de carte.
Daca preferi retelele sociale, iti poti bucura sufletul cu postarile ei pe:
Multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata de astazi.
Daca aveti intrebari pentru Eva Anca, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.
Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.
[ninja-popup id=773][/ninja-popup]
Îți mulțumesc din suflet pentru șansa de a răspunde întrebărilor tale și pentru cuvintele tale frumoase! Mult succes în tot ce faci!
Multumesc si eu, Eva Anca! Raspunsurile tale aduc multe informatii folositoare oricarui blogger. Mult succes si tie!
Multumesc!
Felicitari pentru interviu, fetelor! Foarte fain a iesit.
Multumim, Catalina! Intr-adevar, Eva Anca a fost la inaltime. Urmezi tu 🙂
Da, da. Maine iti trimit raspunsurile. Adica azi. 😛
Mulțumim, Cătălina! Mulțumesc, Mirela!
Mi-a placut interviul! Sunt fan Eva de cand am descoperit-o prin proba jurizata de mine la concursul Super Blog 😀
Iti multumesc! Nici nu stii cat conteaza cuvintele tale pentru mine! ❤️
Ca bine spui, Ioana! Desi nu am jurizat nici o proba, si eu sunt fan Eva! 🙂 Multumesc pentru vizita si comentariu!!!
Mirela, iti super-multumesc! Si eu te urmaresc cu drag si te admir tare mult! De fapt, pe amandoua. ❤️
Rândurile Evei le urmăresc de ceva vreme și chiar eram curioasă când a început. Felicitări amândurora!
Multumim! Si multumesc pentru ca ma urmaresti!
Multumim mult, Almona!!!
Felicitari pentru interviu! Am mai descoperit un blogger interesant! 😊
Multumim! 🙂
Multumim pentru vizita si aprecieri, Georgiana!
Frumos interviu! Imi plac intrebarile pe care le-ai pus, Mirela! 🙂
Multumim, Catalina!
Multumim!
Frumoasă inițiativă de a prezenta parcursul bloggerilor. Aceste rânduri pot fi chiar sursă de inspirație pentru un blogger aflat la început de drum.
Intr-adevar, sper ca seria de interviuri sa fie o sursa de inspiratie pentru bloggeri. Multumesc pentru vizita, Diana.
Super interviul!