Almona Tilea de la “Almona Calatoreste”

Invitata noastra de astazi este o bloggerita ale carei articole imi incanta sufletul aproape zilnic. Almona Tilea, de meserie jurist, fost om de presa si de radio, avand blogging-ul ca hobby principal, a reusit sa ma impresioneze, fara drept de apel, prin dragostea ei pentru Grecia. Almona Calatoreste, blogul ei… ce se adreseaza tuturor pasionatilor de calatorii si in special femeilor care calatoresc singure… ascunde o comoara de informatii, mai mult decat interesante, despre tara si poporul pe care le iubeste atat de mult. Informatii pe care, va asigur, nu le puteti afla din alta parte.

“Pentru că Almona călătorește, iar viața este cea mai frumoasă călătorie.”

Sa ii uram, deci… Bine ai venit, Almona! Iti multumim pentru onoarea ce ne-o acorzi si asteptam cu nerabdare sa aflam cat mai multe despre tine si hobby-ul tau.

A.T.: Bună, Mirela! Îți mulțumesc că mi-ai dat ocazia să vorbesc despre pasiunea mea și despre blogul meu care încă este la început.
Sunt de profesie jurist și lucrez în domeniu de aproape 20 de ani. Înainte de asta, am cochetat cu presa scrisă și cu radioul. La ziar, am învățat să scriu știri, articole de fond și editoriale. Iar la radio am învățat să sintetizez informația în două propoziții dezvoltate. Cunoștințele dobândite atunci îmi sunt de mare folos acum.

Toate interviurile
CLICK pe microfon pentru a accesa toate interviurile!

1 – Cand ai inceput activitatea de blogger si ce anume te-a determinat sa faci acest pas?

A.T.: Prima tentativă de blog a fost în vara lui 2017. Apoi, în Ianuarie 2018 a fost debutul efectiv al blogului pe domeniu propriu.

Ideea unui blog încolțise de mult, de vreo 10 ani, dar lipsa cunoștințelor în domeniu m-a ținut pe loc. Plus că, pe vremea aceea aveam un desktop puturos și o conexiune dial-up pentru internet. Nu era visul vieții mele să gestionez un blog de la internet-café.

Am scris mult pe forumuri de turism și pe un site de impresii din călătorii, constituit ca un blog colectiv.

Sunt două motive pentru care am pornit blogul. Unul dintre acestea a fost pentru că în momentul în care am început să călătoresc în străinătate, informațiile în limba română erau aproape inexistente. Documentarea a fost foarte dificilă. Atunci m-am gândit că informațiile pe care le-am cules ar fi de folos celor care doresc să-și organizeze o vacanță și ar fi păcat să le țin doar pentru mine.

 

2 – Ce platforma folosesti si de ce?

A.T.: După o tentativă eșuată pe platforma simplesite.com, am trecut pe wordpress. Este gratuită și foarte prietenoasă. Sunt foarte multe teme din care poți să alegi, o mulțime de pluginuri foarte utile.

 

3 – Carei nise te adresezi si, daca oferi servicii cititorilor tai, care sunt acestea?

A.T.: Publicul meu este eterogen. Dar eu mă adresez în primul rând iubitorilor Greciei. Este țara pe care am vizitat-o cel mai mult, dar nu în totalitate. Și, mai ales, mă adresez femeilor singure.

Din păcate, trăim într-o societate patriarhală în care o femeie singură nu e privită cu ochi buni. Iar dacă are de gând să-și ia lumea în cap și să apuce pe coclauri o săptămână, se găsesc o groază care să-i explice cu lux de amănunte că nu trebuie și de ce nu trebuie s-o facă. Dacă n-are un bărbat care să-i poarte de grijă, măcar să plece cu o prietenă.
Este nemaipomenit să călătorești singură, iar cu o documentare temeinică, este și safe.

 

4 – Care este mediul tau de lucru ideal si cum iti gasesti inspiratia?

A.T.: Cel mai mult mă inspiră oamenii. Dorințele, nevoile lor îmi dau de multe ori acel zvâc de care am nevoie.

Uneori mă gândesc zile întregi la un subiect și alte ori am atâtea idei că trebuie să le notez ca să nu le uit.

Am în permanenta în poșetă un stilou și o agendă. Iar de când cu tehnica și cu aplicația wordpress pe telefonul mobil scriu oriunde. În autobuz, pe bancă în parc…

 

5 – Ai un calendar editorial? Daca da, ce sfaturi poti da unui blogger incepator, in legatura cu acest subiect?

A.T.: Sincer, încă nu. Abia de curând am început să țin o agendă cu evenimente, subiecte și să încerc să stabilesc niște termene limită. Sunt cam dezordonată. Dar ce poți să ceri de la un om care mănâncă doar când îi e foame și doarme când îi e somn?

Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, dar pot să spun că fără determinare, muncă și disciplină nu iese ceva de calitate.

 

6 – Care este reteaua de socializare preferata si ce strategie aplici pentru a atrage trafic catre site-ul tau?

A.T.: Mă crezi că nu sunt fan rețele de socializare? Cu toată sinceritatea îți spun că dacă n-ar fi blogul, n-aș fi prezentă pe rețele. Nici nu mă bazez pe ele. Am pagină pe Facebook, Twitter, Linkedin și Pinterest. Bineînțeles și cont de Instagram.

Preferata mea este Pinterest. Sunt foarte multe lucruri interesante și nici nu este atâta superficialitate și prost-gust ca pe Facebook. Plus că, în ultima vreme Facebook a devenit din ce în ce în ce mai ciudat. Suspendă conturi și blochează site-uri în neștire, fără o minima verificare.

Cum îți spuneam, eu sunt jurist și nu pot să fiu de accord ca întâi să tragi și apoi să somezi. Ori să-l forțezi pe utilizator să-și probeze nevinovăția. Așa ceva se întâmplă doar în Coreea de Nord.

 

7 – Ce ti-ar place sa schimbi la modul tau de abordare a bloggingului?

A.T.: Cred că am nevoie de puțin mai multă disciplină, dar, așa cum am mai spus, întotdeauna am fost o dezordonată.

 

8 – Care crezi ca este, pana acum, cel mai mare success al tau in blogging? Ce sfaturi poti da unui alt blogger pentru ca, eventual, sa aiba acelasi success?

A.T.: Primul succes a fost statutul de finalist SuperBlog, când blogul avea doar trei luni. Am fost la limită cu îndeplinirea condițiilor. După ce am trecut prin toate probele, m-am clasat pe locul al 15-lea.

Dar cel mai mare success până acum a fost invitația la proiectul Experience Bucharest. Este cel mai important press trip pentru promovarea Bucureștiului. Aici se întâlnesc bloggeri, vloggeri și influenceri din toată lumea. A fost un success personal să fiu împreună cu 40 de nomazi digitali pentru care blogul este job sau chiar bussines.

Unui blogger începător i-aș spune să creadă în el și să accepte competiția, de orice fel. Când se închide o ușă, să intre pe geam.

 

9 – Ai avut esecuri? Daca da, ce lectii ai invatat?

A.T.: Eșecuri n-am avut încă. Doar o mare dezamăgire, tot în SuperBlog. La un articol apreciat de public și la care mai mulți cititori mi-au spus că au plâns și pietrele, sponsorul probei mi-a spus că nu i-a stârnit nicio emoție. N-am învățat, mi-am adus aminte replica unui cantautor grec care, în scurta lui viață și carieră și-a făcut o mulțime de fani și de dușmani:

„Când există un million de oameni care te iubesc, câtă atenție merită cei 100 care te înjură?”

Și mi-am mai amintit ceva. Un sponsor are o singură ușă de deshis (dacă bate cineva la ea). Un blogger are milioane de uși la care să bată. Cel puțin una se va deschide pentru el.

 

10 – Este bloggingul prioritar in viata ta sau e doar un hobby? Cum imbini activitatea de blogger cu viata personala?

Deocamdată, este la nivel de hobby.

 

11 – Ce faci in timpul liber?

A.T.: Care timp liber? Citesc, ascult muzică și mă plimb mult pe jos. Ador mersul pe jos. Mă revigorează, mă ajută să-mi pun ordine în gânduri și face bine la sănătate.

 

12 – Care este cel mai frustrant aspect pe care l-ai intalnit in viata ta de blogger?

A.T.: Să-ți blocheze Facebook site-ul fără nicio explicație. Să constați că dacă tu distribui în 5 grupuri unde sunt 5.000 de oameni care ar putea găsi informația utilă, încalci standardele comunității. Dar dacă promovezi postarea cu 20 de lei ca să o vadă 8.400 de oameni, nu le mai încalci.

 

13 – Ti-ai creat singur/a blogul sau ai apelat la un profesionist? Daca ai apelat, ne poti spune la cine si de ce? Ai fost multumit/a de colaborare? Daca ai creat blogul singur/a, care au fost cele mai mari provocari si cum le-ai depasit?

A.T.: Ca de obicei, m-am aruncat cu capul înainte, fără să am habar ce mă așteaptă. Cel mai greu a fost să mă hotărăsc la o temă. Când eram pe subdomeniu, aveam o temă cu un aspect plăcut, ușor de folosit. Când am trecut pe domeniu, a trebuit să o înlocuiesc pentru că nu mai arăta la fel.

Pe la jumătatea anului trecut, am colaborat cu cei de la Thecon care m-au ajutat cu logo-ul pentru blog. În felul ăsta am rezolvat problema identității blogului.

Până atunci, îmi fusese greu să găsesc o imagine care să exprime cel mai bine blogul. Apoi m-au ajutat și cu o temă nouă.

 

14 – Cu ce frecventa publici articole? In general, cat timp zilnic aloci pentru a scrie pe blog? Cat timp aloci cercetarii?

A.T.: Planul meu este să public cam de două ori pe săptămână. Știu că nu e suficient, dar măcar e realist. Au fost însă perioade în care am publicat și de două ori pe zi, dar și la două săptămâni.

Dacă subiectul îmi este familiar, documentarea nu durează mult. Dar sunt subiecte pe care le-am documentat și în ani de zile.

 

15 – De unde iti procuri imaginile pe care le atasezi unui articol? Care sunt site-urile tale preferate pentru imaginile free?

A.T.:  90% din fotografii sunt personale. Blog de travel fără fotografii este un nonsens. Iar oamenii vor să vadă fotografii autentice.

Se întâmplă uneori să scriu pentru vreun sponsor și atunci folosesc din imaginile lui. Iar dacă nu găsesc nici la mine nici la el, mă scot din încurcătură unsplash și pixabay.

 

16 – Ai scris dintotdeauna pentru nisa de astazi, sau ai oscilat intre domenii pana ai ales nisa ta favorita?

A.T.: Aici nu au existat dubii. Am început pe travel și cu el merg înainte. Dar „condimentez” cu rețete din călătorii și muzică.

 

17 – Vorbeste-ne despre miturile, asociate bloggingului, in care nu crezi.

„Bloggingul e pe moarte și va fi îngropat de Instagram”. Pe cât de facil, pe atât de superficial mi se pare Instagram. Sunt fotografii frumoase, unele excesiv de prelucrate, dar cam atât.

O fotografie poate să îți stârnească interesul pentru o destinație de vacanță. Când vine vorba de decizie și planificare, tot spre bloguri te îndrepți. Acolo sunt oameni care au vizitat acele locuri, știu și părțile frumoase și „țepele”. Lucruri pe care nu ți le spune o fotografie.

„Bloggerii de travel sunt într-o vacanță continuă”. Cei care și-au făcut din asta un job, în călătorie sunt chiar la job. Cu program de trezit, de masă, de lucru și cu sarcini de îndeplinit.

 

18 – Care este lungimea pe care o preferi atunci cand scrii un articol? Te atrag articolele de 400-500 de cuvinte sau cele de peste 1500? De ce? Care a fost evolutia preferintelor tale de-a lungul timpului?

A.T.: Depinde de subiect. Dacă este un subiect gen „știre” care anunță o promoție sau un eveniment limitat în timp, atunci prefer un articol scurt. Dacă este un subiect „ever-green” despre planificarea călătoriei, obiective turistice, am ajuns și la 3000 de cuvinte.

De regulă, sunt atentă să nu fie sub 300 de cuvinte. Apoi, dacă e prea lung, fac un cuprins cu jump links, astfel încât cititorul să nu se plictisească și să ajungă repede la ce îl interesează.

 

19 – Ai cunostinte despre SEO? Poti explica cu propriile cuvinte unui incepator, care ar fi diferenta dintre “whitehat” si blackhat”SEO? Exista asa ceva?

A.T.: Încă este un domeniu în care mai am multe de învățat. Ca în orice domeniu, există practic bune și altele mai puțin bune.

Eu zic că un SEO bun îți aduce rezultate în timp și pe termen lung. În timp ce un SEO înșelător (titlurile click-bite, folosirea în exces a cuvintelor cheie, acceptare de back-links de la site-uri dubioase) îți pot aduce rezultate bune repede, dar pe termen scurt.

Știi cum e, poți păcăli pe cineva tot timpul, îi poți păcăli pe toți o perioadă de timp, dar nu-i poți păcăli pe toți tot timpul. Iar Google se adaptează în funcție de comportamentul utilizatorilor.

 

20 – “Delegi” altei persoane vreo sarcina a blogului tau? Daca da, de ce si cum ai ajuns la concluzia ca te avantajeaza acest lucru?

A.T.: Nu, lucrez singură.

 

21 – Care este, dupa parerea ta, cea mai buna companie de hosting cu care ai lucrat? Ce avantaje ai avut din aceasta colaborare?

A.T.: Lucrez de la început cu Servhost și sunt foarte mulțumită. Ei s-au ocupat de achiziționarea domeniului, de transferul de pe subdomeniu pe domeniu și în 2 ore am avut blogul functional. Am suport 24/24, 7/7 și orice boacănă am făcut au rezolvat-o cu un simplu mail sau telefon. Mi-au pus la dispoziție niște tutoriale gratuite pentru wordpress: instalare pluginuri, tehnici SEO (mai mult pentru comerț), Google Analytics.

 

22 – Unul din aspectele cele mai importante din viata unui blogger este “gasirea propriei voci”. Competitia fiind extraordinar de mare in orice nisa, cum “ti-ai gasit vocea” si care a fost drumul parcurs?

A.T.: Sincer, încă o mai caut. Merg pe principiul că dacă am ceva inteligent de spus, spun. Dacă nu, mai bine tac inteligent. La început, eram timorată că au spus mulți înaintea mea ce vreau eu să spun. Ba chiar am fost apostrofată că am scris un articol despre o destinație pe o structură pe care altcineva scrisese despre altă destinație.

Acum nu îmi mai pasă ce și cât s-a scris pe subiectul respectiv. Cu cât scriem mai mulți, cu atât publicul va avea o mai mare bază de selecție. Și cu cât vom scrie mai mulți același lucru, din experiențele proprii, va conștientiza și publicul că nu spunem prostii.

În ceea ce privește stilul, fug de articolele prea tehnice. Prefer să le presar cu puțin umor, patina autoironie, alteori cu emoție.

Vreau ca cititorul să simtă întâi omul și apoi textul. Iar când ești sincer și authentic, publicul are încredere în tine.

 

23 – Ce plugins folosesti si care sunt cele pe care le consideri a fi de un real folos pentru un blogger?

A.T.: Cred că cel mai important este pluginul pentru securitate, Wordfence. Nimeni nu vrea să-și piardă blogul sau să se trezească cu conținut pe care nu l-a scris.

Akismet este vital pentru combaterea spam, iar HTTPS redirect facilitează conexiunea securizată. Este fantastic câte site-uri pe care se pot face plăți nu au o conexiune securizată (acel lăcățel din partea stângă).

Pluginul Yoast face minuni pe partea de SEO. Atât pentru începători, cât și pentru uituci, așa ca mine.

Cea mai mare problemă care apare când crește blogul este spațiul. Copii mici, probleme mici. Copii mari, probleme mari. Cel mai mare inamic al spațiului sunt imaginile neoptimizate. Pentru asta, folosesc Smush, un plugin care îmi adduce imaginile de la 2-300KB la 15-16KB.

 

24 – Ai incuraja alti oameni sa apuce calea bloggingului profesionist? De ce si ce asteptari sa aiba cineva interesat?

A.T.: Dacă asta își doresc, da. Să îți faci hobby-ul job cred că este una dintre cele mai mari realizări ale unui om.

Uită-te în jurul tău și spune-mi câți oameni merg la job de placere și cu placere. Să se aștepte, ca la orice job, cu multă muncă, multe critici (unele justificate și constructive, altele gratuite, izvorâte din invidie și răutate).

Ceea ce fac să le placă în primul rând lor. Dacă lor nu le place cum sună un articol, dacă nu le place o fotografie, altora de ce le-ar plăcea?

Trebuie să știe că rezultatele se văd în timp, iar satisfacția este pe măsura așteptării.

 

*

Si iata ca, interviul nostru de astazi a ajuns la final. Iti multumim, Almona, pentru amabilitatea de a ne raspunde la atatea intrebari si pentru utilele informatii pe care ni le-ai daruit cu atata larghete!

 

*

 

Daca doresti sa afli cat mai multe despre Almona Tilea, invitata noastra de astazi, poti sa o vizitezi pe blogul sau, Almona Calatoreste.

Daca preferi social media, iti poti bucura sufletul cu postarile ei pe Instagram.

 

 

*

Si acestea fiind spuse…

va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.

Daca aveti intrebari pentru Almona Tilea, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.

Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.

[ninja-popup id=773][/ninja-popup]

 

22 COMENTARII

  1. “Grecoaicele” știu ce vor 😉 ! Când iubești Grecia cu tot ce are ea dincolo de plajă și calamari dar și cu acestea, devii cumva o femeie greacă înzestrată cu puterea de a-ți urmări visul. Cam așa și Almona, felicitări !.

    • Intr-adevar! Almona merita toate felicitarile. Articolele ei sunt absolut fascinante. Cand vine vorba de blogging de turism… pe voi doua, si inca o mana de bloggeri, va pun pe acelasi piedestal, Elvira. Dar tu stii deja asta. 🙂

  2. Prin intermediul tau am ajuns sa cunosc oameni interesanti, oameni de la care ai ceva de invatat. Multumesc frumos si da-mi voie sa iti spun ca aceasta rubrica mi se pare foarte interesanta.

  3. Almona îmi este așa dragă și ador poveștile ei deapre Grecia. Și nu doar… Îmi place stilul ei direct de a se adresa, o simt sinceră. Baftă multă! Îi așept cu mare interes și alte povești!

    • Multumesc pentru comentariu, Angela! Faptul ca aceste cuvinte vin de la o “colega de breasla” la fel de talentata, le aduce si mai multa valoare. Si eu astept cu interes povestile tale. Cu articolul despre Egipt ai reusit sa ma reintorci in locuri care… stau etern in inima mea.

  4. Mulțumesc mult, Mirela! Sper că nu ți-am speriat cititorii. Dar mă gândesc că trebuie să știe că în blogging nu e totul roz, dar nici dracul atât de negru.

  5. Cred că este minunat să călătorești, mai mult, să împărtășești cu ceilalți. Felicitări pentru pagina frumoasă, pentru ceea ce faci si mult success!

  6. Calatoriile sunt marele meu vis, chiar daca nu mi le permit atat cat tqnjesc, ma alin citind. Iar blogul Almonei transmite nu doar informatii, ci si trairi autentice. Pentru mine e un balsam pentru suflet.
    Prin tine Mirela, prin aceste interviuri m-ai facut sa descopar o lume noua.

    • Ma bucur mult, Carmen! Si, in special, ma bucur ca ti-ai facut in sfarsit curaj sa intri “oficial” in lumea bloggerilor. O sa cunosti oameni extraordinari. La fel ca tine!

  7. Felicitari, fetelor! Pe Almona, ca si pe Mirela, am descoperit-o la SuperBlog. Daca in perioada aia nu prea am reusit sa urmaresc multa lume, acum recuperez, atat cat imi permite timpul. Ca idee, Almona este si ea pe lista bloggerilor pe care ii admir si de la care consider ca am de invatat.

  8. Almona felicitări și mult succes pe mai departe. Inspirație multă. Sper într-o zi să ajung și eu să mă bucur de Grecia. E trecută pe lista de dorințe. Și felicitări și ție Mirela pentru ideea cu interviurile.

  9. Esti asa cum te am simtit, asa cum ti am simtit sufletul. Iubitor de frumos si de oameni. Iti urez in continuare ca blogul tau sa fie unul dintre cele mai interesante, scris nu doar din condei, dar ce este mai important, sa fie scris cu sufletul. Felicitari si mult succes pe mai departe! Silvia

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here