Viata bate Filmul

Astazi, am invitat o prietena draga mie, bloggerita ce, doar de curand a hotarat sa isi deschida propriul blog. Insa, acest lucru nu inseamna ca este incepatoare. Din contra… de cativa ani scrie pe diverse site-uri, trei dintre acestea apartinandu-mi. Ca mic istoric, in clipa in care am decis sa imi mut focusul de pe piata internationala spre blogosfera romaneasca, un blogger (in devenire, pe atunci) a decis sa ia pe umerii sai o parte din sarcinile inerente ale unui website. Si, astfel, s-a nascut o colaborare fructuoasa si o prietenie adevarata.

Va invit deci, s-o cunoasteti pe bloggerita aflata la comanda site-ului ViataBateFilmulCarmen Bart, pe numele ei de scena… Dora, dupa cum o striga prietenii. 🙂

Bine ai venit, Carmen! Iti multumesc ca ai acceptat sa impartasesti cu cititorii nostri bucati din experienta ta… de blogger si de viata.

CLICK pe microfon pentru a accesa toate interviurile!

 

Carmen Bart, spune-ne ceva despre tine. Acesta e numele tău real?

Numele meu întreg este Dora Carmen Bărtuș. Și pentru că întreaga viață am oscilat între două extreme și în folosirea prenumelui s-a întâmplat la fel. Deși acasă mi se adresau cu Carmen, în clasa întâi eram 7 fete cu acest prenume. Așa a început „dualitatea” mea.

Numele de familie deși este foarte scurt, folosește diacritice, ba chiar T-ul este în 90% din cazuri confundat cu alte consoane. Pentru simplificare, am prescurtat. Mai ales că uneori cochetez cu numerologia.

 

Ce site administrezi și cărei nișe te adresezi?

Site-ul meu personal este www.viatabatefilmul.ro , având ca nisă dezvoltarea personală. Dar colaborez și pe www.shanti-spirit.ro în categoria Spirit Liber și pe www.caleacatrecarte.ro la secțiunea Zona de Scris, cu încercări în versuri, sub pseudonimul RashMi.

 

De ce sub pseudonim?

Exprimarea în versuri a apărut ca o necesitate interioară, încă din adolescență. A fost ceva atât de intim, încât toată viața mi-am ascuns caietul cu poezii, scrise caligrafic. Foarte greu m-am decis să le expun în public. RashMi este vocea mea interioară. Cu vocea „externă”  încerc să fac oamenii să se simtă confortabil cu sine.

 

Pe ce rețelele sociale te găsim?

Activez doar pe facebook. Pe pagina Viața Bate Filmul- blog , dar și pe Shanti-Spirit. Cu bune și cu rele, este rețeaua cel mai bine dezvoltată la noi. Dar dacă aș fi convinsă că m-ar ajuta la promovare, m-aș extinde și pe alte rețele. Deocamdată promovarea pe Facebook îmi ocupă foarte mult timp.

 

Când ai început activitatea de blogger și ce te-a determinat să faci acest pas?

Totul a venit de la sine, pentru că… Viața bate filmul. Am început în 2014 cu publicarea de articole traduse, pe un site cu un cu totul alt domeniu. Astfel m-am „rutinat” cu tehnica administrării. Dar în acel sistem nu mă exprimam. A urmat colaborarea pe Shanti-Spirit. Aici rubrica mea se numește, Spirit Liber, tocmai din această necesitate. Apoi, cumva în firescul dezvoltării, a venit publicarea poeziilor. Acum, copilul meu de suflet, www.viatabatefilmul.ro a venit tot de la sine, pentru că toată această activitate constat că reprezintă evoluția căutărilor mele interioare.

De fapt ideea acestui site a apărut când tu m-ai întrebat- Vrei să-mi dau un interviu? Iar primele cuvinte care mi-au venit în minte, au fost „Viata bate filmul”. Iar în loc de da sau nu, ți-am spus, uite un nume bun de site. Într-o săptămână era online.

 

Este blogging-ul prioritar în viața ta sau e doar un hobby? Cum îmbini activitatea de blogging cu viața personală?

Cu siguranță îl încadrez ca hobby. Așa cum am spus, vine dintr-o chemare interioară. Cu viața personală îl îmbin în cel mai firesc mod. Îi aloc timpul pe care nu îl mai consum inutil la TV.

 

Care e mediul tău de lucru ideal și cum îți găsești inspirația?

Descopăr cuvinte cheie pe care simt că aș putea să le dezvolt. Le notez în agenda telefonului, pe liste din calculator, bilețele, ce am la îndemână. Iar atunci cand am relaxarea necesară și am timp să scriu, aleg din cele enumerate. De obicei la sfârșitul serii, când trece trepidajul zilei. Am nevoie de liniște. Și nu lucrez niciodată sub presiune.

 

Ai un calendar editorial? Ce sfaturi poți să dai despre asta?

Profesia mea este cea a exactității cifrelor și atunci la mine, în mod firesc, totul e planificat. În principiu, ține de structura fiecăruia. Din experiența de până acum, ritmicitatea apariției cred că fidelizează vizitatorul.

De asemenea, poate ai perioade personale mai solicitante și nu te poți ocupa de scris. E bine să ai o rezervă pentru zile pline cu alte activități.

 

Care este cel mai frustrant aspect pe care l-ai întâlnit în viața de blogger?

Lipsa feedback-ului. Te-ar ajuta să te armonizezi cu așteptările cititorului.

 

Ți-ai creat singură blogul sau ai apelat la un profesionist?

După experiența acumulată, m-am încumetat să îl setez singură. Dar m-a solicitat maxim. Deși am fost online în 7 zile, nu aș mai repeta experiența. Am avut și ajutor profesionist, apelând la  Bogdan Stancu de la InternetMarketingLight.com si WritersPayItForwward.com,  cel care îmi găzduiește domeniul si rezolva tot ce “nu poate fi rezolvat” intr-un site. Îl recomand cu încredere, este foarte promt și cooperant.

 

Consideri că nișarea este importantă?

Da, esențială. Dacă ai domenii foarte diferite, cred că e de preferat să îți deschizi mai multe pagini. Sau cel puțin să optimizezi cu atenție categoriile din meniu, pentru ca vizitatorul să se poată orienta ușor. Este ca într-un supermarket. Dacă nu te poți orienta din prima, te obosește și nu mai revii.

 

Care este lungimea pe care o preferi atunci când scrii un articol?

Nu cred că ține de preferință, ci de cerință. Într-o societate într-o continuă alergătură, nimeni nu își permite să urmărească un articol extins. Doar dacă este legat de o informare didactică.

Cred că e înclinația începătorului să scrie stufos. În timp înveți să scrii mai concis.

Frumusețea blogging-ului este că prin asta înveți, evoluezi, afli mai multe despre tine.

 

Crezi că ți-ai găsit „propria voce”? Care e drumul parcurs?

Cu siguranță încă nu. Probabil când ți-o găsești treci la nivelul următor- să ai curajul să scrii o carte.

 

Te-ai gândit la ceva concret?

Totul în viață a venit de la sine. Am lucrat toată viața, pentru că așa a fost să fie, cu publicul. Am zis întotdeauna că la sfârșitul activității voi scrie o carte despre cum e să fii „inamicul public”. O carte amuzantă, în orice caz. Am adunat chiar câteva „dovezi”.  Dar în momentul ăsta nu cred că aș mai pune pasiune în ea. Trebuia scrisă atunci, la cald. Și asta sfătuiesc pe oricine. Fiecare etapă a vieții are alte trăiri.

 

Ce speranțe ai cu blogul tău și satisfacțiile pe care ți le poate aduce?

Speranța mea este ca să pot aduce un strop de pozitivism celor care îmi vor vizita pagina. Nu am încă o țintă de așteptare, pentru că experiența ne demostrează că… Viața Bate Filmul.

*

Si iata ca, interviul nostru de astazi a ajuns la final. Iti multumim, Carmen, pentru amabilitate si pentru timpul acordat cititorilor nostri.

*

 

Daca doresti sa afli mai multe despre Carmen Bart, poti vizita blogul pe care il administreaza Viata Bate Filmul.

Iar daca preferi social media, te poti bucura de articolele pe care le scrie la paginile:

*

Si acestea fiind spuse…

va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.

Daca aveti intrebari pentru Carmen, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.

Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.

[ninja-popup id=773][/ninja-popup]

 

13 COMENTARII

  1. Un interviu de excepție cu o doamnă specială. Am descoprit de curând blogul Viața bate filmul și lectura este interesantă și incitantă. Felicitări amândurora!

  2. Mirela, ma bucur nespus ca, prin intermediul interviurilor tale, reusesc sa descopar oameni minunati. Felicitari amandurora pentru interviu si succes!

  3. Minunat interviu și tot respectul pentru frumoasa doamnă! Mă bucur că am avut ocazia să citesc aceste rânduri. Felicitări!

  4. Multumesc Mirelei pentru insistenta de a ma convinge sa scot capul din “carapace”, ocazie cu care am cunoscut oameni noi cu care rezonez. Multumesc tuturor pentru sustinere!

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here