Din punctul meu de vedere, cel ce ma intampina pe pagina blogului sau cu “I am me everyday!” si “Aboneaza-te la esenta!”, cu siguranta imi atrage atentia. La modul cel mai pozitiv, evident. Cam asa s-a intamplat cand am pasit prima oara pe blogul generalist Today’s Escapes. Ei bine, invitata noastra de astazi este Diana Nita, blogger, freelancer, finalista a Competitiei Aniversare de 10 ani SuperBlog si care… ca sa folosesc exact cuvintele ei… “Încerc ca pe acest blog să pot surprinde cât mai obiectiv anumite lucruri, situații și întâmplări în care se poate regăsi oricare dintre noi, măcar o dată în viață”.
Sa ii uram deci… Bine ai venit, Diana! Iti multumim ca ai avut amabilitatea de a ne acorda acest interviu.
- Când ai început activitatea de blogger și ce anume te-a determinat să faci acest pas?
Primii pași în blogging au fost prin 2009 pe platforma Blogspot. Un start timid, aș putea spune anemic. Eram cam dezorientată, nu aveam un punct de reper, ci doar mă avântasem în această mare a cuvintelor. Marea mea pasiune pentru scris.
Mi-am descoperit acest talent, prin clasele mici, când pe ultimele file ale caietelor notam diverse gânduri, de cele mai multe ori în versuri. De fapt, așa am și început, prin a scrie poezii… pentru mine, pentru un prieten imaginar ( kidding :)) ).
Simțeam nevoia să mă exprim, să mă adresez cuiva, cu toate că acestea rămâneau neauzite, până la un moment dat, când am decis să-mi fac publice creațiile. Să le fac cunoscute lumii.
Între timp, am mai avut o altă încercare de blog, dar am renunțat, pentru ca într-un final, să ajung la blogul de față, Today’s Escapes.
- Care este mediul tău de lucru ideal și cum îți găsești inspirația?
Mediul meu de lucru e spațiul meu. Locul în care cuvintele gravitează și le culeg pentru a forma forme definite. Mediul meu e acasă.
Inspirația e ceva du-te-vino… te găsește și-ți inserează niște gânduri în minte, care se revarsă în altele, precum un izvor nesecat de timp.
Dacă mă întrebi pe mine, timpul și agitația mai taie din acest boom inspirațional. Simți cuvintele ce se întretaie și alergi din nou, după fiecare piesă pentru a forma un întreg.
Mă consider o persoană intuitivă, observatoare, a night thinker, de aceea multe dintre idei îmi vin noaptea (și da… idei bune). Cum se spune: “Scriu ziua, ce visez noaptea”.
- Cărei nișe te adresezi și, dacă oferi servicii cititorilor tăi, care sunt acestea?
Aș putea încadra blogul în nișa generalistă, dar nu abordez subiecte dintr-o mare varietate. Prin urmare, abordez teme precum dezvoltarea personală, subiecte de actualitate, călătorii, inițiative, presărate și cu ceva articole despre frumusețe și sănătate. Îmi place să aduc în atenția cititorilor idei și concepte noi.
Specificul de servicii ar fi content writing și promovare. Dacă există solicitări în acest sens, aștept propuneri de colaborări.
- Care este rețeaua de socializare preferată și ce strategie aplici pentru a atrage trafic către site-ul tău?
Aproximativ în proporție egală, Facebook și Instagram. Dar, mai mult înclin spre Instagram, dacă e să mă refer la partea de vizual și mesaj. Însă, pentru interacțiune și comunitate prefer Facebook-ul.
Ca și strategie, am mai apelat la colaborări cu alți bloggeri, interviuri, însă pentru promovare, aleg să distribui articolele pe grupuri de profil, comunități sau o modalitate mai actuală, prin oferirea de feedback reciproc.
- Ce faci în timpul liber?
Când nu scriu, scriu, iar când iau pauză de la scris, gândesc idei. Printre alte pasiuni, se numără fotografia, cititul și poezia. Mă documentez despre subiectele, care mă pasionează. Ascult muzică pentru destindere și relaxare.
Îmi ofer momente eu cu mine.
- Ți-ai creat singură blogul sau ai apelat la un profesionist? Dacă ai apelat, ne poți spune la cine și de ce? Ai fost mulțumită de colaborare? Dacă ai creat blogul singură, care au fost cele mai mari provocări și cum le-ai depășit?
Blogul este pe platforma WordPress și l-am creat singură, mai puțin ce ține de partea de hosting, pentru care doresc să mulțumesc lui Scutelnic Stas, fondatorul Fii Open Minded. Am în vedere faptul că ar mai fi aspecte de îmbunătățit, atât pe partea de SEO, cât și ca aspect, însă eu mizez mai mult pe mesaj și pe ceea ce transmit. Prin urmare, încerc să redau articolele într-o formă cât mai atractivă, amuzantă, captivantă. Astfel, aleg să îmbrac subiectul într-o poveste sau să-l plasez într-un context. Consider că așa este digerat mult mai ușor sau înțeles.
- Cu ce frecvență publici articole? În general, cât timp zilnic aloci pentru a scrie pe blog? Cât timp aloci cercetării?
Mi-am propus să public cam 2-3 articole pe săptămână. Însă, acest plan este influențat și de alți factori: inspirația, starea sau momentul în care simt că am ceva de transmis. Pentru fiecare articol, îmi aloc timpul necesar documentării, cercetării sau adunării resurselor necesare: fotografii, ilustrații, gif-uri, grafice etc.
Am zile când reușesc să scriu un articol în 2-3 ore și alteori, când simt că nu pot lega cuvintele sau frazele și-mi rezerv câteva momente de pauză și revin ulterior cu idei. Astfel, pot definitiva un articol și în câteva zile.
- Care este lungimea pe care o preferi atunci când scrii un articol? Te atrag articolele de 400-500 de cuvinte sau cele de peste 1500? De ce? Care a fost evoluția preferințelor tale de-a lungul timpului?
La începutul blogging-ului, scriam texte relative scurte, dar în timp, mi-am format un stil propriu. Experiența și-a spus cuvântul, astfel am început să scriu conținut mai documentat, mai calitativ și mai complex din punct de vedere al structurii.
Spre exemplu, am și articole de 300-500 de cuvinte, dar și articole care depășesc lejer 1000 de cuvinte. Variază și în funcție de subiectul abordat. În anumite cazuri, simți că nu-ți ajung cuvintele să vorbești despre un anumit subiect.
- Ai apelat la “concursuri” organizate pentru cititorii tăi? Ce sfaturi ai în legătură cu atingerea scopului propus prin această metodă?
Am organizat ocazional. Însă, în ceea ce mă privește, prefer să mizez mai mult pe calitatea conținutului, decât pe cantitate. Concursurile reprezintă un factor stimulent, însă de cele mai multe ori, mulți devin “abonați” ai paginii, blogului, doar prin prisma a ceea ce oferi tangibil.
În plus, eu ofer valoare, atunci când aleg să împărtășesc aceste gânduri, experiențe cu cititorii. Chiar la momentul actual, organizez un concurs pe profilul meu.
Acum depinde ce scop și-a propus fiecare cu blogul, în funcție de mesajul livrat. De aceea, prefer o comunitate reală, care va rămâne indiferent dacă primesc sau nu ceva. Consider a fi o relație mult mai sănătoasă.
- Ce părere ai despre oferirea de produse gratuite (servicii, informații utile, ebooks, etc)? Ai practicat această strategie în activitatea ta de blogger?
E o modalitate bună de a ține conectați cititorii sau urmăritorii, însă nu garantează neapărat și o relație de fidelizare.
Nu am practicat în această formă, dar încerc prin fiecare articol să ofer ceva util și valoros, nu doar niște vorbe îngrămădite, ca să umplu pagină sau de tipul clikcbait.
Cei care aleg să revină pe blog, o fac din proprie inițiativă sau pentru simplul fapt, că au rezonat sau s-au regăsit în acele cuvinte sau experiențe.
- Cum procedezi pentru a obține “linkuri” pentru site-ul tău? Ce ai încercat și ce ți-ar place să încerci pe viitor în legătură cu acest subiect?
Pentru obținerea de linkuri, am mai apelat la guest-post-uri, interviuri pe alte bloguri etc. Nu am apelat la lucruri forțate, am lăsat să decurgă totul natural.
Pe viitor, vom vedea. Doresc să continui să mă dezvolt și să îmbunătățesc, ce-ar mai fi de îmbunătățit. Mereu e loc de mai bine.
- Ce speranțe ai în legătură cu blogul tău și satisfacțiile pe care ți le poate aduce în viață?
Momentan, iau lucrurile așa cum se-ntâmplă. Am speranțe, ca orice om, însă de fiecare dată când am avut așteptări prea mari, am fost dezamăgită. Așa că, prefer să fiu mai rezervată.
De aceea, mă bucur de fiecare moment, reușită, articol inspirat sau de succes. Satisfacțiile au fost și sunt de natură emoțională și financiară.
Cuvintele mă definesc, astfel mă bucur să-mi pun amprenta în ceea ce fac, mai ales că fiecare articol conține o părticică din sufletul meu.
- Unul din aspectele cele mai importante din viața unui blogger este “găsirea propriei voci”. Competiția fiind extraordinar de mare în orice nișă, cum “ți-ai găsit vocea” și care a fost drumul parcurs?
Mama ei de competiție…e vorba despre diferențiere. Nu poți veni cu aceleași subiecte sau mod de abordare și să te aștepți la alte rezultate. Eu nu pot împrumuta vocea ta, deoarece imediat se va observa că nu este stilul tău.
- Ai încuraja alți oameni să apuce calea bloggingului profesionist? De ce și ce așteptări să aibă cineva interesat?
Da, întotdeauna am încercat să încurajez și mai ales, dacă observ potențial. În primul rând, un blogger ar trebui să aibă mereu cuvintele la el, să-și găsească nișa, în funcție de domeniul de interes sau pasiunile sale. Am putea spune, că un blogger profesionist trebuie să abordeze cam toată aria de subiecte, însă nu prea poți excela în toate… sau da?!
- Care crezi că este, până acum, cel mai mare succes al tău în blogging? Ce sfaturi poți da unui alt blogger pentru că, eventual, să aibă același succes?
Competiția Super Blog, în urma căreia m-am îmbogățit atât în ceea ce privește dezvoltarea și perfecționarea mea ca și blogger, cât și din punct de vedere al premiilor câștigate la probele lansate de sponsori.
De asemenea, am publicat un articol despre educație și sistemul de învățământ, în cadrul proiectului “Înainte la școală”, ce poate fi accesat aici.
O altă realizare personală, cât și profesională, constituie faptul că sunt autor / content creator pe Fii Open Minded. Deci, ne citim și acolo. Vă aștept!
Eu mi-am fost propriul autodidact și m-am inspirat de la bloggeri buni, însă mi-am creat o voce și o direcție a mea. Totul pornește de la o bază, însă dacă dorești să ajungi la succes, trebuie să vii cu ceva nou.
- Ce site-uri cu sfaturi pentru bloggeri ne poți recomandă?
De puțin timp, am descoperit proiectul Viață de freelancer, unde cei aflați la început de drum în acest domeniu sau cei care doresc niște direcții, vor găsi sfaturi, interviuri și tips pentru a-și îmbunătăți activitatea.
O altă recomandare ar fi Bloggerbook, ce poate reprezenta și o platformă de lansare și promovare pentru tinerii pasionați de blogging și nu numai. Platforma atinge mai multe subiecte de interes. Cu siguranță, te vei regăsi într-unul sau mai multe.
- Pentru următorul interviu, îmi poți recomanda un blogger pe care-l consideri o “comoară” în materie de sfaturi pentru un blogger începător?
“Cartea conţine comori de înţelepciune, de gândire, care orientează o soartă şi se dezvoltă în opere de binecuvântare. Cum să n-o iubeşti?”-Louis Riboulet
Dacă tot cităm adevărul din cărți, bloggerul pe care-l recomand este Cătălina Coman (Porția de citit), tot o gălățeancă de-a mea. Aceasta a reușit într-o perioadă de timp, să formeze o comunitate în jurul pasiunii ei pentru carte. În plus, recent și-a lansat și un nou blog de lifestyle (LifestyleByCata). E mămica a doi copii frumoși și observ că-și dedică timp pentru a se dezvolta și totodată pentru a fi alături de familie, precum și pentru a crește acest “copil” blogosferic.
*
Si iata ca, interviul nostru de astazi a ajuns la final.
Iti multumim, Diana, pentru amabilitate si pentru timpul acordat cititorilor nostri.
*
Daca doresti sa afli mai multe despre Diana Nita, ii poti oricand face o vizita pe blogul sau, Today’s Escapes.
Daca preferi retelele sociale iti poti bucura sufletul cu postarile ei pe:
- Facebook: Diana Niță
- Instagram: @dianajustme3
*
Si acestea fiind spuse…
va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.
Daca aveti intrebari pentru Diana, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.
Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.
[ninja-popup id=773][/ninja-popup]
Foarte interesant interviul cu un freelancer. Am desoperit-o și eu pe Diana Niță tot în SuperBlog.
Multumesc pentru vizita, Almona! SuperBloc este un extraordinar loc de intalnire a bloggerilor. Incepatori, avansati, specialistiin diverse nise, freelanceri sau part-time bloggeri… toti avem de invatat unii de la altii.
Mulțumesc, Almona! Mă bucur că îți place și îl găsești util.
Un alt interviu interesant! Îmi place să descopăr multe persoane pasionate de scris.
Multumesc pentru feedback, Irina Cristina!
Mulțumesc, Irina! 🙂
Interesant, îmi place.
Multumesc, Elvira!
Îmi plac tot mai mult interviurile tale. La cât mai multe!
Multumesc mult, Adriana! Astept ziua in care o sa-mi acorzi si tu unul.
Multumesc tare mult de recomandare, Diana! 🙂 Frumos interviu, l-am citit cu mare plăcere.
Si eu te-as recomanda daca mi-as acorda un autointerviu, Catalina 🙂
Mersi mult, Mirela! :*
Cu drag! Mă bucur, Cătălina!