Suflet de Turist

 

Am cunoscut-o pe invitata noastra de astazi in urma cu doar cateva luni. Venisem de la serviciu si cum, necum, privirea mi-a cazut pe un articol despre soseaua Kiseleff din capitala. Fiind una dintre strazile mele preferate, m-am lasat prinsa de magia presarata in cuvintele articolului. Autoarea, Elvira Bogos, nu doar ca a introdus elemente si informatii care m-au fascinat dar… si-a lasat si o parte din inima acolo. Miezul noptii m-a prins captiva intre filele unui “Suflet de Turist“. In acea noapte… visele mi-au fost pline de Iulia Hasdeu, despre care… tot Elvira… “m-a ademenit” pur si simplu sa citesc.

Am invitat-o deci, astazi, sa ne povesteasca despre secretele pe care le ascunde in cotloanele inimii ei de blogger…

“Acum liberă de orare și șefi, fost dascăl care n-a profesat. M-am plimbat după soț prin țară și munca mea a fost în locuri foarte diferite, mereu cu public, servicii administrative sau la comandă 😉!”

Sa ii uram deci… Bine ai venit, Elvira! Cu plecaciune iti multumesc pentru tot ce ai daruit pana acum sufletului meu de turist pasionat de epoci si vremuri demult apuse. Si, iti multumim ca ai acceptat sa “fii luata la intrebari”. Asteptam, cu nerabdare, sa aflam cat mai multe despre tine si cele doua bloguri pe care le administrezi.

CLICK pe microfon pentru a accesa toate interviurile!

 

1 – Cand ai inceput activitatea de blogger si ce anume te-a determinat sa faci acest pas?

E.B.: A fost un semi cadou de ziua mea în iulie 2018 (partea financiară chiar a fost un cadou, am început direct pe domeniu propriu) și a venit după câțiva ani în care am scris intens pe un site de impresii turistice, AFA. Înainte de AFA am mai punctat și pe alte pagini dar am renunțat. Eram de ceva timp bântuită de ideea unui blog și cumva împinsă și de alții spre acest pas dar nu aveam curaj să plec singură la drum. Ce m-a determinat ? Am spus pe blog în mărturisirea Despre mine

 

2 – Ce platforma folosesti si de ce?

E.B.: WordPress Mi-a plăcut cum se mișcă după client.

 

3 – Carei nise te adresezi si, daca oferi servicii cititorilor tai, care sunt acestea?

E.B.: Blogul lipit inimii mele este Suflet de turist și se adresează turiștilor pasionați, bolnavi de vacanțe plurivalente. Dar cum n-am avut stare, m-am apucat singură să-mi mai croiesc și un blog, generalist să-i zicem, Gânduri pe tastatură, unde să scriu ce-mi trece prin cap, oarecum decent nu trăznăi. Din păcate merge greu căci încă nu l-am mituit suficient pe șeful Cronos !

 

4 – Care este mediul tau de lucru ideal si cum iti gasesti inspiratia?

E.B.: Complicat ! Scriu oriunde mă găsesc ideile : la bucătărie pe un colț de hârtie lângă oala cu ciorbă care fierbe, în curte pe agenda telefonului, în tramvai, în stație…. Dar prefer totuși biroul meu unde am alături și cana cu cafea neagră.

 

5 – Ai un calendar editorial? Daca da, ce sfaturi poti da unui blogger incepator, in legatura cu acest subiect?

E.B.: Nu, din păcate. Cum spuneam mai sus, Cronos este un șef îngrozitor de rău. Sper însă ca peste puțin timp să-l detronez. Știi, când ești o persoană aparent fără obligații, chipurile fără orar fix, devii subalternul membrilor familiei dar o faci cu drag. Chiar dacă dintre cei ai casei face parte și unul, la mine două patrupede și un stol de vrăbii care desigur îți sunt cei mai mari și obraznici șefi .

 

6 – Care este reteaua de socializare preferata si ce strategie aplici pentru a atrage trafic catre site-ul tau?

E.B.: Facebook și am respectat regulile. În fond îmi face un serviciu și atunci și eu trebuie să joc puțin și în favoarea lui, la minim, pentru a nu mă trezi cu blocări sau postări șterse. Totuși până acum n-am prea dat foarte mult din coate să atrag trafic. Am considerat că blogul meu Suflet de turist încă nu e foarte bine pus la punct, necesită o ședință în care să remediez micile probleme cauzate de atehnica cel administrează, se pare că EU sunt aia 😂.

 

7 – Ce ti-ar place sa schimbi la modul tau de abordare a bloggingului?

E.B.: Să pot fi mai organizată !! Să pot respecta un program, ar fi ideal.

 

8 – Care crezi ca este, pana acum, cel mai mare success al tau in blogging? Ce sfaturi poti da unui alt blogger pentru ca, eventual, sa aiba acelasi success?

E.B.: Succes nu știu dacă am avut. Ba da, m-au contactat trei persoane care mă urmăreau din umbră pe acel site comun și drept să spun mi-au dat încredere în mine. Când cineva care nu te-a votat acolo, nu-i știi nickname-ul cu care spiona articolele tale dar îți dă un mesaj frumos de încurajare și-ți spune că-ți recunoaște vocea, este o dovadă că mergi pe un drum bătătorit dar de pământ pe care ești obligată să-l asfaltezi cu știință și suflet. Altfel poți aluneca în șanț.

 

9 – Ai avut esecuri? Daca da, ce lectii ai invatat?

E.B.: N-am avut timp, sunt sigură că vor fi. Dar când vor veni, îmi voi scutura coama, cu ciudă desigur și voi păși înainte.

 

10 – Admiri un anume blogger? De ce?

E.B.: Da, pe mulți, nu vreau să dau nume pentru că știi cum e, nu poți trece o listă întreagă aici. Dar cred că nimeni nu se va supăra dacă spun că Imperator a fost blogul pe care l-am urmărit de foarte mulți ani, când nu povesteam nicăieri, refuzam să-mi fac pagină pe Fb, doar căutam informații turistice de calitate. Și tot de mult timp m-am amuzat și am învățat câte ceva despre viața de blogger urmărind Călător sau turist al regretatului Nicki Predescu. Abia când am crescut în arta scrisului despre vacanțe mi-am dat seama că cineva acolo Sus m-a dirijat spre ei.

 

11 – Ce site-uri cu sfaturi pentru bloggeri ne poti recomanda?

E.B.: Păi al tău în primul rând și să știi că nu am periuța la mine 😉 și The art of blogging / Cristian Mihai

 

12 – Este bloggingul prioritar in viata ta sau e doar un hobby? Cum imbini activitatea de blogger cu viata personala?

E.B.: Momentan un hobby dar simt că devine un dictator. Dar unul bun. Nu pot spune că nu îmi place, este un mod de a-mi mări averea aceia pe care nu ți-o poate lua decât destinul când te trimite în alte sfere. Este un hobby care începe să ardă precum iubirea în adolescență. Cineva spunea că ar semăna cu ultima îndrăgostire a unui octogenar care știe că în curând va face un pas Dincolo… Ei pe aia încă n-am încercat-o așa că rămân la acea iubire adolescentină, cred că e cea pură, fără interese 😉 Încerc să înfrățesc această pasiune cu rutina vieții, oricum de ultima nu te poți dezbrăca.

 

13 – Ce faci in timpul liber?

E.B.: Ha ! Care timp liber ?! Între familie și blog nu e decât un zbor de o secundă.

 

14 – Care sunt nisele in care esti dispus/a sa colaborezi cu advertiseri? Ai deja colaborari preferate? Care?

E.B.: Sunt prea mică să am deja colaborări. Păi dacă m-aș apuca de așa ceva, turismul este pe primul loc, apoi despre leacuri vechi, istoria religiilor și nu în ultimul rând două-trei rafturi de librărie. Și cred că mi-ar place să scriu povești pentru copii plecând de la legendele românilor și chiar cele străine, îmi plac enorm legendele. După primele probe la SuperBlog, unde m-am înscris doar pentru a-mi verifica posibilitățile de adaptare la un tipar să zic așa, cred că m-aș plia pe mai multe teme. Încă nu mă văd făcând asta dar nici nu zic nu.

 

15 – Daca deja ai colaborari pentru advertoriale, ce sfaturi poti da unui blogger aflat la inceputul acestui drum?

E.B.: Sfaturi pentru bloggeri aș da oricum și anume să scrie din suflet, cu un conținut bun chiar dacă o fac contra cost sau nu. Sunt convinsă că cititorii vin în timp și se aleg, mie mi-ar place să am dintre cei pasionați de conținut și nu de bârfe pe Suflet de turist. Pe Gânduri…de toate felurile dar păstrând acea decență, eleganță inteligentă. De aceea am și vreau să dezvolt două bloguri în același timp.

 

16 – Care este cel mai frustrant aspect pe care l-ai intalnit in viata ta de blogger?

E.B.: Faptul că mulți bloggeri pe care i-ai ajutat cu o simplă tastă, citesc ce scrii și rămân în umbră. Și se vede, știi bine ! Sau mai copiază și aici să ne înțelegem, nu copiatul datelor mă supără, oricum toți ne inspirăm azi de pe net și materiale publice. Mă supără când i-au fraza, paragraful de-a întregul, cu punct, virgulă și greșelile tale. Și se vede, știi bine… Amuzant mi-a fost un articol pe un site comun, articol care la prima vedere îmi părea ciudat, apoi mi-am dat seama că omul în textul declarat integral propriu folosea diacritice iar paragrafele-copiuță erau fără !! Și la final menționa, cu diacritice, că articolul este cap-coadă sudoare proprie !

 

17 – Ai anumite obiective pe care ti le-ai propus sa le atingi in viitorul apropiat?

E.B.: Desigur. Am câteva teme și abia aștept să treacă prima vacanță de anul acesta și să mă apuc de ele.

 

18 – Ti-ai creat singur/a blogul sau ai apelat la un profesionist? Daca ai apelat, ne poti spune la cine si de ce? Ai fost multumit/a de colaborare? Daca ai creat blogul singur/a, care au fost cele mai mari provocari si cum le-ai depasit?

E.B.: Sufletdeturist.ro este opera unor tineri simpatici de la GăzduireNet și pot spune că am fost mulțumită. Chiar îi voi căuta curând să-i necăjesc cu câteva ifose. Pot spune că i-am ales fără să întreb pe nimeni, deși aveam pe cine dar mi-am încercat norocul și am reușit. Bine, acum ce să zic, Horia Chirobocea de la GăzduireNet e un tip care m-a făcut să-mi simt creierul foarte creț într-un domeniu în care oricum al meu, real, e neted complet, adică mai pe înțeles, a coborât Horia la mintea mea… tehnică ! Mulțumesc Horia !
Gândulzilnic.blog l-au făcut mânuțele astea două și câțiva neuroni tociți dar atât cât mi-a ieșit până acum, mă mulțumește. E munca mea. Mai departe, vom vedea, am un gând și cu acela.

 

19 – Cu ce frecventa publici articole? In general, cat timp zilnic aloci pentru a scrie pe blog? Cat timp aloci cercetarii?

E.B.: Greu de spus cât timp aloc cercetării pentru că se suprapune timpului petrecut în tramvaie sau păzind cuptorul aragazului. Frecvența lasă de dorit și tu care te-ai plimbat prin blogul meu, știi de ce. Nu scriu doar de dragul de a bifa încă o zi pe blog.

 

20 – Cum te descurci pe partea de marketing? Ai intrat deja in tainele acestui subiect? 

E.B.: Marketing ?! Ce-i aia ?! Plantă sau animal ?!

 

21 – La cat timp dupa ce ai inceput activitatea de blogger, ai inceput sa iti monetizezi site-ul? 

E.B.: Nu am început, sunt mică, ți-am zis !

 

22 – De unde iti procuri imaginile pe care le atasezi unui articol? Care sunt site-urile tale preferate pentru imaginile free?

E.B.: Fotografiile noastre din vacanțe, apoi Pixabay și Unsplash.

 

23 – Ai scris dintotdeauna pentru nisa de astazi, sau ai oscilat intre domenii pana ai ales nisa ta favorita?

E.B.: Vin de pe un site comun dedicat turismului unde am scris din pasiune, am spus. Nu, n-am oscilat pentru blogul de turism, am știut ce vreau și-mi place, plus că este cumva o poveste veche în spate, cu izvoare adânci, vei afla în curând la o probă SuperBlog, la cea cu cadouri.

 

24 – Vorbeste-ne despre miturile, asociate bloggingului, in care nu crezi.

E.B.: Banii care curg în contul tău precum Niagara, bloggerii sunt niște profitori. Că vloggerii vor îngropa bloggerii ! Mă rog, sunt multe de comentat pe acest aspect, mituri despre blogging.

 

25 – Care este lungimea pe care o preferi atunci cand scrii un articol? Te atrag articolele de 400-500 de cuvinte sau cele de peste 1500? De ce? Care a fost evolutia preferintelor tale de-a lungul timpului?

E.B.: Lungi, peste 1500 cuvinte pentru Suflet de turist. Pe celălalt prefer mai scurte dar nu mereu reușesc. După experiența SuperBlog, voi pune limite la blogul generalist, la cel turistic NU, acesta se adresează unui grup aparte de cititori. Acestora nu le pot lua ochii cu orice, nici măcar poezie despre turism decât așa ca o pauză de odihnă. Încă avem turiști care vor informație pură, multă și de calitate dar cărora viața modernă, timpul liber puțin nu le permite să-și comaseze singuri aceste date despre locurile pe care le vor vizita. Sau locuri unde sunt deja și vor urgent o informație. Știi cât de costisitor este să cauți informație pe net în Serbia de exemplu așa că unora ca ei mă adresez. Eu cred că un blog declarat de nișă nu poate posta orice, fără motiv, așa ca un ghiveci turcesc.

 

26 – Folosesti marketingul afiliat? Daca da, cand ai inceput? Daca te simti comfortabil/a sa raspunzi la intrebare… la ce performante ai ajuns? Ai ceva sfaturi pentru un incepator?

E.B.: Nu, abia studiez problema. Mă interesează pentru a-mi câștiga costurile cu întreținerea blogurilor și poate o cafea bună, cam atât. Dar o voi face în timp.

 

27 – Folosesti “incentives” pentru a atrage abonari la newsletter? Daca da, ce ai observat de-a lungul timpului in legatura cu aceste stimulente?

Până acum nu. Mă gândesc de ceva timp la asta dar oricum nu vor fi …comode.

 

28 – Ai apelat la “concursuri” organizate pentru cititorii tai? Ce sfaturi ai in legatura cu atingerea scopului propus prin aceasta metoda?

E.B.: N-am apelat la concursuri, n-am avut când. Mi-ar place ideea, am cochetat cu ea când am primit un mail pe tema asta dar dacă accept va fi un concurs mai dificil. Adică să simtă câștigătorul că și-a căpătat pe muncă cinstită premiul, că a învățat și el ceva iar eu că nu l-am dat degeaba. Așa ca să ofer ceva doar pentru trafic la mine pe blog, nici vorbă!! Sunt atipică, așa e ?!

 

29 – Ce parere ai despre oferirea de produse gratuite (servicii, informatii utile, ebooks, etc)? Ai practicat aceasta strategie in activitatea ta de blogger?

E.B.: Nu am practicat, am în plan câteva chestii însă după ce blogul face anișorul. E și aici ceva de cugetat, cui merită să-i oferi servicii gratis. Despre asta mai vorbim, poate prin toamnă.

 

30 – Ai cunostinte despre SEO? Poti explica cu propriile cuvinte unui incepator, care ar fi diferenta dintre “whitehat” si blackhat”SEO? Exista asa ceva?

E.B.: Touche !! Încerc să învăț din mers și chestii de astea de care am fost complet străină până la sfârșitul anului trecut. M-am autodidăccit (nu căuta în dex ) și am aflat diferențele, așa mai băbește. Dar încă nu am trecut podul, mental sunt cam în zona gri intens, spre negru 😄.

 

31 – “Delegi” altei personae vreo sarcina a blogului tau? Daca da, de ce si cum ai ajuns la concluzia ca te avantajeaza acest lucru?

E.B.: Nu și momentan nici nu doresc să fac asta, exceptând partea tehnică unde sunt un dezastru mondial. Partea de compoziție nu, atât cât pot să o duc singură, este vocea mea. Am cântat în cor și știu ce presupune melanjul pe o nișă de acest gen când îți dorești să oferi informație multă și peste 95 % corectă iar nișa de travel este foarte riscantă când nu o gestionezi bine, doar o cânți la țambal. Deocamdată să mă pun bine pe picioare și apoi mai discutăm. Nu mă grăbesc deși suntem în secolul mobilității maxime, nu ?

 

32 – Unul din aspectele cele mai importante din viata unui blogger este “gasirea propriei voci”. Competitia fiind extraordinar de mare in orice nisa, cum “ti-ai gasit vocea” si care a fost drumul parcurs?

E.B.: Vocea cred că mi-am găsit-o pe site-ul comun și pentru asta sunt recunoscătoare anilor petrecuți acolo. O păstrez și pe blogul meu turistic, după cum vezi iubesc tradițiile. Și îmi doresc să nu răgușesc pe acest blog al meu!! Dar pe blogul meu de gânduri răzlețe mă voi schimba puțin. Probabil dualismul zodiei mele, leu ⇄ maimuță ?!

 

33 – Ce sperante ai in legatura cu blogul tau si satisfactiile pe care ti le poate aduce in viata?

E.B.: În primul rând îmi doresc să dea cât mai multă informație pentru turiștii dependenți de drogul turism complet, adică împletirea de turism istoric, natură, plajă, gastronomie, artă, etc.

34 – Ai incuraja alti oameni sa apuce calea bloggingului profesionist? De ce si ce asteptari sa aiba cineva interesat?

E.B.: Da !!! Este o muncă uriașă să faci un blog bun de nișă, cu multă substanță. Dacă muncești susținut sunt convinsă că în timp poți câștiga bani de pe urma lui. Totul depinde de seriozitate, de hărnicie, de continuitate și moda culturală. Aici e o mare problemă azi și dacă mă refer la tema mea preferată, turismul de masă prin latura lui neagră este pe undeva un blestem, nu doar fizic, strict pe obiectivele istorice și naturale dar și asupra culturii în sine. Ca exemplu a ce spun, aș putea să-ți arăt impresii ale unui român fascinat de Salonic pe care le concentrez eu: “un mall extraordinar unde am petrecut cinci ore minunate, prin oraș însă n-am zăbovit că e o ruină !!!” Q.e.d. !!
Dar cea mai mare bogăție căpătată când scrii un blog este ca un bumerang către cultura ta generală. Să scrii un articol bun de 3000 de cuvinte de exemplu pe o temă, necesită parcurgerea a zeci de pagini de informații și a câteva zeci de mii de cuvinte. Pe care trebuie să încerci să le verifici. Tu scrii un articol de 3000 de cuvinte dar ție îți rămâne muuult mai multă informație bună.
Dar la modul general, un blog profesionist făcut din pasiune și obligatoriu cu substanță, aduce și satisfacții materiale dacă asta îți dorești. Și cine nu-și dorește ?!

35 – Ai un grup facebook pe care-l infiintezi si pe care doresti sa-l recomanzi cititorilor?

E.B.: Da, mi-am creionat un grup dar încă nu l-am scos în față că de, sunt o mamă mai dificilă iar acum SuperBlog îmi ocupă bruma de timp zis liber. Suflete de turiști va fluiera curând după membri, probabil după vacanță, acum încă… doarme !!

Observi că la mine totul are suflet, turism dar și gânduri răzlețe pe tastatură !!

 

*

V.d.B.: Si iata ca, interviul nostru de astazi a ajuns la final. Iti multumim, Elvira, atat pentru timpul ce ne-ai acordat cu atata larghete, cat si pentru minunatele povestiri presarate printre atatea informatii utile!

E.B.: Mulțumesc Mirela pentru că mi-ai dat ocazia să spun câteva cuvinte. Sincer, aștept provocările tale pe cât mai multe teme legate de frumoasa, invidiata dar destul de muncita Viață de Blogger ! Și mă bucur că mi-ai dat ocazia să cunosc altfel câțiva bloggeri.

*

 

Daca doresti sa afli mai multe despre Elvira Bogos, ii poti oricand face o vizita pe oricare din blogurile pe care le administreaza:

Daca preferi retelele sociale iti poti bucura sufletul cu postarile ei pe:

 

*

Si acestea fiind spuse…

va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.

Daca aveti intrebari pentru Elvira, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.

Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.

[ninja-popup id=773][/ninja-popup]

14 COMENTARII

  1. Foarte plăcut surprinsă am fost de acest interviu. Mă bucur că am descoperit-o pe Elvira! Mult, mult succes pe mai departe!
    Mulțumim, Mirela că pui poveste blogurilor noastre și ne cunoaștem și noi între noi mai bine!

  2. Ce surpriză frumoasă! O cunosc virtual pe Elvira de cântam în același cor. M-am bucurat să-i descopăr și Suflet de turist, o enciclopedie pe nișa noastră. Îi doresc mult succes, iar ție îți mulțumesc încă o dată.

    • Adevarat graiesti, Almona! Suflet de turist chiar este o enciclopedie! Si ce mi-a mers mie la inima este ca… e o enciclopedie cu suflet! La fel ca si cea gasita pe site-ul tau 🙂

    • Almona, zilele astea am lipsit pentru că am “cântat” într-un mini-minicor din acel cor. Salutări de la câțiva prieteni valoroși, cred că ai sughițat 😊în ultimele două seri !

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here