Iata ca avem o zi speciala, alaturi de invitata noastra pe care, personal, o incadrez la capitolul “bijuterii”. Oana Bonu, este Specialist Comunicare si blogger generalist ce se adreseaza in principal femeilor (care o “asculta” in proportie de 80, conform statisticilor). Alaturi de sora sa, Alina, reuseste ca in 2018 sa obtina atat nominalizarea de catre Digital Divas pentru CityFemme, la categoria “Young Divas in Beauty Blogging”, cat si includerea de Biz in Digital Report la categoria Bloguri – LifeStyle.
Avand experienta in presa online, televiziune si PR si fiind castigatoare a concursului Reporter si Blogger European organizat de Reprezentanta Uniunii Europene in Romania, la sectiunea Blog in anul 2017, Oana a acceptat, cu bunavointa ce o caracterizeaza, sa ne vorbeasca despre o parte din secretele succesului sau.
Sa ii uram asadar, impreuna… Bun Venit, Oana! Iti multumim ca ai acceptat sa ne fii astazi alaturi si sa impartasesti cu noi o particica din experienta ta in lumea bloggingului.
1 – Cand ai inceput activitatea de blogger si ce anume te-a determinat sa faci acest pas?
Primul blog l-am deschis in 2007, in primul an de facultate. Era un blog personal pe care am scris cu mari pauze pana prin 2016, cand impreuna cu sora mea am decis sa avem acest blog impreuna.
Imi place sa scriu, intotdeauna mi-a placut, iar blogul meu personal este un spatiu in care pot scrie cum, cat si ce imi place mie, fara norme, fara a mi se impune, atunci cand am timp si inspiratie.
2 – Ce platforma folosesti si de ce?
Folosesc WordPress. Nu as sti sa-ti zic de ce, pentru ca pur si simplu asa s-a nimerit si stiu ca majoritatea bloggerilor foloseste WordPress.
3 – Care este mediul tau de lucru ideal si cum iti gasesti inspiratia?
In 90% din timp scriu acasa, pe laptop. Insa s-a mai intamplat sa scriu din concediu de pe tableta sau din masina sau avion pe telefon.
Ma fac comoda pe canapea, cu laptopul in brate (nu stau niciodata la masa), iar inspiratia e aproape de fiecare data pe aproape.
S-a intamplat desigur si sa am timp disponibil sa scriu, dar sa nu am inspiratie fix in acel moment, insa destul de rar.
4 – Ai un calendar editorial? Daca da, ce sfaturi poti da unui blogger incepator, in legatura cu acest subiect?
Nu am ceva strict, insa incerc sa public frecvent, de 3-5 ori pe saptamana, de obicei de luni pana vineri. Articolele le scriu in weekend sau seara si de cele mai multe ori le programez pentru zilele in care doresc sa apara.
Incerc sa fie teme diverse, nu public trei articole la rand despre carti sau trei advertoriale consecutive (poate de-asta competitii gen SuperBlog nu mi se potrivesc).
Ce sfaturi as da unui blogger incepator? Sa scrie constant, insa trebuie sa-si defineasca singur daca pentru el constant inseamna zilnic, o data la doua zile, saptamanal sau mai rar.
5 – Care este reteaua de socializare preferata si ce strategie aplici pentru a atrage trafic catre site-ul tau?
Facebook este reteaua mea preferata, chiar daca engagementul este din ce in ce mai mic. De vreun an si jumatate incerc sa public constant si pe Instagram, insa cumva mai fortat decat o fac pe Facebook, si cred ca se vede, pentru ca am o rata de crestere destul de mica.
Imi promovez absolut toate articolele pe care le scriu pe Facebook, dar destul de rar pe Instagram (doar pe cele „Instagramabile”, precum carti, produse cosmetice, retete etc).
6 – Ce ti-ar place sa schimbi la modul tau de abordare a bloggingului?
Nu stiu daca as vrea sa schimb ceva, am ajuns la un echilibru in ceea ce priveste blogging-viata personala-munca. Eu zic ca le impac destul de bine pe toate trei si daca as vrea in acest moment sa investesc mai mult in blog (timp, energie, bani), cu siguranta s-ar vedea in celelalte parti.
7 – Care crezi ca este, pana acum, cel mai mare success al tau in blogging? Ce sfaturi poti da unui alt blogger pentru ca, eventual, sa aiba acelasi success?
Cel mai mare succes ca si blogger este faptul ca la finalul anulului 2017 am fost desemnata castigatoare a concursului Reporter si Blogger European organizat de Reprezentanta Uniunii Europene in Romania, la sectiunea Blog.
Ca si sfat, as spune ca trebuie sa cauti oportunitati, nu sa astepti sa te gaseasca, pentru ca asta nu prea se va intampla. Daca vrei sa devii bun la ceva, daca vrei sa excelezi, daca vrei sa castigi competitii, atunci trebuie sa le cauti, sa te informezi, sa participi.
Si mai sunt foarte mandra de toate parteneriatele media pe care le-am realizat de-a lungul timpului, cu Hospice Casa Sperantei, Teatrul Masca, Nordic Film Festival, precum si cu colaborarea cu Teatrul National Bucuresti pe partea de interviuri.
8 – Este bloggingul prioritar in viata ta sau e doar un hobby? Cum imbini activitatea de blogger cu viata personala?
Este un hobby care imi ocupa o buna parte din timp. Nu este insa prioritar si nici nu stiu daca imi doresc sa devina astfel.
Mi-e teama ca daca as scrie pe blog cu gandul ca trebuie sa imi aduca un venit suficient lunar (si stim foarte bine ca astfel de venituri sunt fluctuante) cumva ar deveni o povara, si nu o pasiune, ca acum.
Am noroc ca sotul meu este foarte intelegator cu timpul pe care il investesc in blog, ba chiar e mandru si ma incurajeaza mereu.
Si prietenele mele sunt incantate ca au o prietena bloggerita, care are acces la evenimente si produse in premiera, iar uneori le invit sa mearga cu mine la premiere de film sau teatru. 🙂
9 – Ce faci in timpul liber?
Timpul liber parca trece imediat, nici nu stiu cum se duce weekendul. In general ma trezesc tarziu sambata si duminica, petrec destul de mult timp online, imi place sa citesc, mergem in vizita pe la nasi si prieteni, uneori ma vad cu prietenele.
Evident ca mai apar si treburi administrative – curatenie, cumparaturi, uneori si gatit – astea tot din timpul liber se contorizeaza.
Dar ca idee, suntem iubitori de calatorii, intotdeauna planuim urmatorul concediu, uneori imediat dupa ce ne-am intors dintr-unul. Asa ca acum asteptam cu nerabdare citybreak-ul in Oslo din luna mai, unde o sa mergem in vizita la niste prieteni.
10 – Care sunt nisele in care esti dispusa sa colaborezi cu advertiseri? Ai deja colaborari preferate? Care?
Prefer produsele si serviciile cu care ma pot identifica – am doua colaborari de lunga durata din lumea cartilor, asa ca raman la curent cu noutatile editoriale si citesc destul de mult.
Imi place si tot ce presupune zona de beauty si FMCG, dar pe aici am avut in general colaborari punctuale si mi-ar placea sa pot dezvolta parteneriate de durata.
11 – Care este cel mai frustrant aspect pe care l-ai intalnit in viata ta de blogger?
Acela ca oamenii spun ca primesti lucruri „degeaba”. Cred ca si eu gandeam oarecum asa inainte sa intru in lumea asta, mi se parea wow ca unii bloggeri pur si simplu primesc lucruri, fara sa le ceara, fara sa le plateasca, fara nicio obligatie de a scrie despre ele.
Insa acum stiu cat de mult timp si efort investesti ca sa devii vizibil pentru companii sau agentii si nu mi se mai pare deloc ca primesc lucruri „degeaba”.
Si incerc sa explic celor care gandesc asa ca daca sunt degeaba, ei de ce nu primesc niciodata nimic? 🙂
12 – Ti-ai creat singura blogul sau ai apelat la un profesionist? Daca ai apelat, ne poti spune la cine si de ce? Ai fost multumita de colaborare? Daca ai creat blogul singura, care au fost cele mai mari provocari si cum le-ai depasit?
In principal, tot ce inseamna blogul a fost realizat de mine – de la alegerea numelui, logo, culori, font, sectiuni, widgeturi etc.
O parte din plan a fost dupa brainstorming cu sora mea, dar au fost si foarte multe lucruri pe care le-am gandit si implementat singura.
Doar la inceput de tot, dupa ce mi-am cumparat domeniul si hostingul, un prieten m-a ajutat ca site-ul sa devina vizibil si sa nu-mi mai afiseze eroare 404.
A fost greu, multa vreme nu m-am descurcat sa pun codul de tracking pentru Google Analytics, dar pana la urma i-am dat de cap. 🙂
13 – La cat timp dupa ce ai inceput activitatea de blogger ai inceput sa iti monetizezi site-ul? Care au fost primii pasi? Ce ai schimbat pe parcurs? Ce planuiesti pentru viitor?
Cred ca ar trebui sa fie memorabil primul castig cu blogul, nu-i asa? Din pacate nu a fost, nu mai stiu insa ce si cand a fost, insa stiu sigur ca a fost in primele 12 luni de activitate.
Sunt perioade in care caut eu activ colaborari, iar unele se concretizeaza, dar si perioada in care nu am timp si nu fac nimic in sensul asta. Cu toate astea, am primit si cateva solicitari neasteptate.
Nu planuiesc nimic in directia asta, asa cum spuneam mai sus, ramane inca in sfera de pasiune, nu de sursa de venit, asa ca atunci cand apare ceva ma bucur, iar cand nu – nu este nicio tragedie.
14 – De unde iti procuri imaginile pe care le atasezi unui articol? Care sunt site-urile tale preferate pentru imaginile free?
Sunt mai multe categorii de imagini pe care le folosesc – in primul rand, cele realizate de mine, pe care le folosesc atat in articole, cat si pentru Instagram.
Mai apoi, sunt cele din comunicatele de presa pe care le preiau (si specific ca sunt primite de la agentie/de la compania respectiva), precum si cele de pe site-uri care ofera imagini gratuite. Preferatul meu este pixabay.com, doar daca nu gasesc acolo ma indrept catre altceva.
15 – Care este lungimea pe care o preferi atunci cand scrii un articol? Te atrag articolele de 400-500 de cuvinte sau cele de peste 1500? De ce? Care a fost evolutia preferintelor tale de-a lungul timpului?
Ma atrag articolele scurte, de pana in 500 de cuvinte. Le prefer pentru ca pe de-o parte, evident ca le scriu mai repede decat pe cele lungi si pentru ca lumea nu prea are timp si energie sa citeasca mult.
Atunci cand pun cateva poze am o multime de like-uri si reactii, cand pun un articol scurt – am cateva reactii, mult mai putine, iar cand pun articole lungi – aproape deloc.
Exceptie fac interviurile, pe care nu le-as face niciodata atat de scurte.
Recent mi-a spus cineva ca normal ca atunci cand pun poze primesc mai multe reactii, pentru ca respect timpul cititorilor. Pentru ca nu au timp sa-mi citeasca mie toate articolele. Ceea ce e adevarat, pana acum marturisesc ca priveam mai mult din prisma mea – timpul pe care il petrec eu scriind, nu si timpul pe care il petrec altii citind ceea ce am scris.
16 – Ai apelat la “concursuri” organizate pentru cititorii tai? Ce sfaturi ai in legatura cu atingerea scopului propus prin aceasta metoda?
Da, am apelat si apelez destul de des. E alternativa, daca pot sa-i spun asa, la Facebook/Instagram adds si scopul este in general awareness, atat pentru mine, cat si pentru persoana/compania alaturi de care-l organizez.
Incerc sa nu fie agresive, sa nu fie conditii absurde sau greu de indeplinit, si sa fie cumva ca o multumire adusa celor care ma urmaresc.
Evident ca exista si unele persoane care vin special pentru concursuri (si care dau unlike contului imediat dupa ce se termina), dar am si cunoscut cateva persoane care au castigat cate ceva la mine pe blog si pe care acum le urmaresc si eu cu interes.
Dar inca visez la concursul acela ideal care sa-mi permita sa ofer premii tuturor celor care participa la un concurs organizat de mine. 🙂
*
Oana: In final, iti multumesc pentru oportunitatea de a raspunde la aceste intrebari si mult succes in continuare cu tot ce faci in sfera de blogging!
V.d.B.: Si noi iti multumim, Oana, atat pentru timpul acordat, cat si pentru deosebit de utilele informatii ce ni le-ai impartasit!
Daca doresti sa afli mai multe despre Oana Bonu, ii poti oricand face o vizita pe:
Website: CityFemme
Daca preferi retelele social media, o poti contacta pe:
*
Si acestea fiind spuse…
va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.
Daca aveti intrebari pentru Oana, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.
Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.
[ninja-popup id=773][/ninja-popup]
Un interviu de colecție în adevăratul sens al cuvântului!
Adevar graiesti, Diana!
Deosebit interviul, felicitări !
Multumim, Elvira!
Foarte frumos interviul! 😊
Multumim, Ruxandra!
Felicitări pentru articol! Un interviu foarte frumos si inspirational cu o persoană dea care avem foarte multe de invatat.
Multumesc frumos!
Intr-adevar, Raluca! Multumim si noi pentru vizita si comentariu!
Un interviu minunat! O noua lectie frumoasa pentru toti.
Multumim,Irina!
Multe de învățat de la Oana. Îmi place mult blogul ei, în special tot ce este legat de teatru.
Multumesc tare mult, Almona! 🙂
Adevarat graiesti, Almona! Multumim pentru comentariu.
Un interviu forte frumos, din care am ce învăța.
Intr-adevar, toti avem de invatat unii de la altii. Multumim, Adriana!
Am mai descoperit un om frumos! Felicitări pentru interviu! Este minunat!
Multumesc mult, Dana!
Multumesc tare mult! 🙂
Multumesc, Dana! Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Interesant om. cand am timp voi vizita putin munca ei.
Neaparat! CityFemme este un site pe care l-as recomanda oricui, oricand, oriunde.
Multumesc tare mult, draga mea!
Mi-a plăcut foarte mult! Și mă bucur că am descoperit-o, pentru că recunosc nu îi știam blogul 😊
Mulțumim, Mirela și Oana!
Multumesc tare mult, Mona! Te astept cu drag pe blog! 🙂
Stilul Oanei este atat de diferit de al tau, Mona, si totusi… atat de asemanator!!! Amandoua stapaniti arta de a atinge sufletele si de a hrani mintile. Iar eu, sunt atat de norocoasa sa va fi cunoscut pe amandoua. 🙂
Imi plac mult interviurile tale, si aflu mereu lucruri interesante!
Ma bucur, Ioana! Multumescpentru feedback.
Frumos și interesant. De la fiecare nou invitat culeg câte ceva util. Descoperisem și eu că…
„Atunci cand pun cateva poze am o multime de like-uri si reactii, cand pun un articol scurt – am cateva reactii, mult mai putine, iar cand pun articole lungi – aproape deloc.” Și mi se părea nedrept 🙂 Însă am învățat să mă conformez. Cu excepția poveștilor, care nu puteau fi comprimate și nici sparte pe episoade. Dar ele sunt atipice. Și mai este ceva cu care sunt întru totul de acord cu Oana Bonu. Scriu de plăcere și îmi place așa. Condiționarea materială ar strica probabil farmecul acestei libertăți absolute.
Oooo… sa vezi ce libera ma simt cand scriu de placere dar dupa luni de zile, inca, ma trezesc cu venituri din acele articole. 🙂
In alta ordine de idei, ma bucur ca ai savurat si interviul luat Oanei.
Acum… intrebarea este… tu cand imi acorzi un interviu? 🙂
Imi plac raspunsurile, chiar ma regasesc intr-o parte din ele.
Multumim pentru feedback, Anca!
Mereu m-am intrebat cum pot oamenii sa scrie la tastatura stand pe o canapea cu laptopul in brate… ca mai cunosc vreo doi ca ea 🙂