Oana Andreea Racaru de la TravelHolyc

Continuam interviurile cu bloggeri, despre bloggeri, pentru bloggeri.  Invitata noastra de astazi este Oana-Andreea Racaru, Masterand la Management si Marketing in Turism si blogger la TravelHolyc.com. Pe langa faptul ca este o aparitie incantatoare in “zona” blogurilor dedicate calatoriilor si turismului, este si inzestrata cu mult talent in “ale scrisului”. Acest lucru a facut ca, articolele create de ea, sa ocupe locul al 3-lea al Editiei Aniversare de 10 ani a SuperBlog (competitie despre care, multi dintre noi stim cat este de grea). 🙂

Sa ii uram deci… cu surlele si trambitele pe care le merita din plin…

Bine ai venit, Oana-Andreea! Iti suntem recunoscatori pentru onoarea ce ne-o faci acordandu-ne acest interviu.

CLICK pe microfon pentru a accesa toate interviurile!

1 – Cand ai inceput activitatea de blogger si ce anume te-a determinat sa faci acest pas?

O.A.R.: La sfarsitul lui 2017, cu 3 zile inainte de Noul An. Imi doream de multa vreme sa incep un blog de calatorii – nu mi se parea/pare nimic mai frumos decat sa calatoresti si sa oferi si altora din experientele tale, fie ca este vorba despre planificarea calatoriei, fotografii, intamplari personale.

Imi doream ca la un moment dat munca sa fie cumva remunerata si sa-mi sustina aceeasi pasiune de-a lungul timpului, asa cum se intampla in strainatate sau la noi, in cazurile cele mai bune.

Adunasem cateva aventuri in strainatate si prin tara si am zis ca e momentul potrivit, dupa ce mai avusesem o tentativa cu un an inainte, de a scrie in engleza. Tentativa la care am renuntat.

2 – Care este mediul tau de lucru ideal si cum iti gasesti inspiratia?

O.A.R.: Inainte, imi trebuia liniste si o camera cu usa inchisa ca sa pot scrie. Acum scriu si singura, si prin gari/aeroporturi sau cafenele. Important este sa-mi mentin atentia, fiindca de multe ori incepe si zburda singura, mai ales la articolele de lungi dimensiuni.

Inspiratia vine destul de usor: mie si asa imi place sa umblu prin sutele de fotografii facute prin diverse destinatii, sa le aleg pe cele mai frumoase (intotdeauna le ordonez cand ma intorc de undeva) si atunci mi se formeaza si planul articolului. Iar o fotografie contine o multime de detalii despre un moment anume si, astfel, imi mai amintesc si de un mic necaz neprevazut, dar haios. Atunci, povestea se formeaza de la sine.

 

3 – Care este reteaua de socializare preferata si ce strategie aplici pentru a atrage trafic catre site-ul tau?

O.A.R.: Facebook este instrumentul principal pe care-l folosesc, cel mai la indemana. De regula, distribui articolele in grupuri mai mult sau mai putin active de calatori, pasionati de calatorii, sau in grupuri de bloggeri.

Foarte rar am sponsorizat un articol, si de regula folosesc si Instagram-ul pentru a anunta ca am scris un nou articol.

Avand un public strain, insa, nu obtin un trafic prea mare, dat fiind faptul ca eu scriu in romana, asa cum am specificat.

 

4 – Ce ti-ar place sa schimbi la modul tau de abordare a bloggingului?

O.A.R.: Mi-ar placea sa fiu mai disciplinata si sa scriu mai des, sa creez constant continut pentru cititori. Sa am mai multa incredere in mine si in ce am de spus, precum si in acest proiect al meu, care este blogul, pe care l-am creat singura de la zero.

 

5 – Care crezi ca este, pana acum, cel mai mare success al tau in blogging? Ce sfaturi poti da unui alt blogger pentru ca, eventual, sa aiba acelasi success?

O.A.R.: Probabil faptul ca am castigat locul 3 la competitia SuperBlog 2018, la prima participare.

Nu stiam cu ce se mananca aceste “provocari” din partea brandurilor, am incercat sa invat de la cei mai buni din editiile anterioare si sa dau tot ce pot pentru fiecare proba in parte.

Un prim sfat, care ramane valabil si pentru mine, ar fi ca atunci cand intri in competitie sa te apuci sa lucrezi din prima zi. Mereu am fost pe ultima suta de metri, ceea ce nu mi-a permis sa dezvolt o idee “cum se cuvine”.

Un alt sfat ar fi ca fiecare idee este pretioasa si ca este important sa cauti in traistuta cu amintiri si lucruri care te-au impresionat de-a lungul vietii, pana cand faci legatura cu tema articolului. Astfel, mai mult ca sigur va iesi ceva original!

 

6 – Ce site-uri cu sfaturi pentru bloggeri ne poti recomanda?

O.A.R.: Mai nou, citesc des articole de pe Scoala de Blogging, iar de multe ori citesc sfaturi de la bloggerii din strainatate.

In acest sens, sunt abonata la un alt blogger, DigitalDeepak, care ofera niste sfaturi interesante despre content creation si digital marketing.

 

7 – Care sunt nisele in care esti dispusa sa colaborezi cu advertiseri? Ai deja colaborari preferate? Care?

O.A.R.: As vrea sa colaborez pe nisa de calatorii, cu agentii, companii aeriene sau unitati de cazare.

Si, de ce nu, chiar si accesorii de calatorie, orice are legatura cu aceasta zona!

 

8 – Care este cel mai frustrant aspect pe care l-ai intalnit in viata ta de blogger?

O.A.R.: Cred ca reactia altora cand spun ca ma ocup cu asta. Daca nu este o reactie de admiratie, de multe ori ideea de blogger este asociata automat cu ideea de influencer, care a inceput sa capete conotatii negative – poate ca, uneori, pe buna dreptate.

Nici nu vreau sa fiu considerata unul neaparat, vreau doar sa fiu vazuta ca o tipa care iubeste sa scrie, iubeste calatoriile si atunci scrie si despre calatorii.

Alt aspect frustrant ar fi reactiile de tipul: cum faci bani din asta? Daca faci, munca ta e prea usoara si ia uite ce norocos esti sa-ti vina banii fara sa faci nimic, iar daca nu faci bani, oamenii mai “practici” se si te intreaba de ce-ti pierzi vremea cu asta.

 

9 – Ai anumite obiective pe care ti le-ai propus sa le atingi in viitorul apropiat?

O.A.R.: Da. Vreau mai intai sa scriu articole despre toate destinatiile atinse pana acum, sa am deja un istoric pe blog, la care oamenii se pot intoarce oricand.

As vrea sa colaborez cu branduri ce tin de calatorii, sa organizez concursuri pentru cititori, sa ii tin la curent cu toate noutatile.

Pe viitor, as vrea sa monetizez aceasta activitate intr-un mod constant, dar nu pana ma asigur ca ceea ce ofer este intr-adevar de valoare comunitatii.

 

10 – Cu ce frecventa publici articole? In general, cat timp zilnic aloci pentru a scrie pe blog? Cat timp aloci cercetarii?

O.A.R.: Incerc sa public un articol pe saptamana, desi in perioadele aglomerate, nu prea reusesc. Fiindca, de regula, public articole despre destinatii, am pretentia ca acestea sa porneasca de la o buna informare in prealabil, dincolo de experienta mea personala. Atunci, imi ia cateva ore bune sa lucrez la un singur articol si de obicei impart aceasta munca pe mai multe zile ca sa nu imi pierd inspiratia si sa am si timpul necesar pentru a citi toata “lucrarea” inainte de a o publica in fata cititorilor.

 

11 – De unde iti procuri imaginile pe care le atasezi unui articol? Care sunt site-urile tale preferate pentru imaginile free?

O.A.R.: De regula, adaug propriile fotografii – asta este o alta parte “delicioasa” a calatoriilor, sa-mi las putin creativitatea sa zburde prin orasele nou-descoperite si sa fotografiez ce si cum simt.

Mai apoi, le editez putin si le adaug printre randurile articolului.

Insa am scris si articole tip jurnal, iar atunci apelez la o extensie, Pixabay, care adauga direct fotografia in articol, cu tot cu sursa, dupa cuvintele-cheie cautate de mine.

 

12 – Ai scris dintotdeauna pentru nisa de astazi, sau ai oscilat intre domenii pana ai ales nisa ta favorita?

O.A.R.: Am pornit blogul cu ideea ca acesta sa fie despre calatorii. Oarecum am extins ideea in timp, incepand sa scriu si despre recomandari de localuri sau evenimente la care particip, care sa aiba legatura cu lumea blogging-ului sau a turismului.

 

13 – Vorbeste-ne despre miturile, asociate bloggingului, in care nu crezi.

O.A.R.: Multi spun ca blogging-ul nu mai merge. Ca lumea ba e atrasa de vloguri, ca sunt mai usor de urmarit, sau ca concurenta e oricum prea mare, iar oamenii nu stiu ce sa citeasca mai intai.

Eu am senzatia ca blogging-ul de calitate va continua sa mearga mult timp de acum incolo. Si ma uit la exemplul personal: intotdeauna cand am nevoie de o parere (fie ca e legat sau nu de planificarea unei calatorii), mereu ajung pe un blog si cu cat e mai credibil, cu atat tin sa ma reintorc candva.

Un alt mit ar fi ca atunci cand esti un blogger cunoscut, nu faci nimic pentru banii pe care-i primesti. Pui o poza, scrii un articol si aia este. Insa munca din spate este mult mai mare – si spun asta in conditiile in care, momentan, nu ma intretin din blogging. Si totusi am muncit destul de mult in acest an si inca muncesc ore bune pentru fiecare articol. Unde mai pui si calatoria in sine, care ia niste resurse, timp pentru fotografii si documentarea “pe teren”.

 

14 – Ai apelat la “concursuri” organizate pentru cititorii tai? Ce sfaturi ai in legatura cu atingerea scopului propus prin aceasta metoda?

O.A.R.: Am organizat un concurs, mai bine zis pe Facebook si Instagram, atunci cand am atins 10k urmaritori pe Instagram.

Impreuna cu Fuyor, brand specializat in tricouri cu design personalizat, am oferit un tricou castigatorului, pe care acesta sa aiba desenat orice isi dorea, legat de pasiunea/hobby-urile sale. In schimb, am primit si eu un tricou tare dragut si inspirational care infatiseaza dragostea pentru calatorii.

 

15 – Ce parere ai despre oferirea de produse gratuite (servicii, informatii utile, ebooks, etc)? Ai practicat aceasta strategie in activitatea ta de blogger?

O.A.R.: In general ofer informatii gratuite, dar inca nu am adaugat un material anume pe blogul meu, cum ar fi un e-book.

Am in plan sa fac cateva e-books cu niste destinatii pe care le cunosc foarte bine si sa le ofer cititorilor.

Ca servicii, in viitor am un plan destul de maret pe zona de turism, care include si promovarea Romaniei, dar vreau mai intai sa il pun pe picioare, inainte de a spune prea multe despre el. 😊

 

16 – “Delegi” altei persoane vreo sarcina a blogului tau? Daca da, de ce si cum ai ajuns la concluzia ca te avantajeaza acest lucru?

O.A.R.: Mereu am fugit de partea tehnica, considerand ca trebuie sa ma concentrez pe actul de a scrie, fara a pierde resurse importante si timp pentru maruntisurile ce tin de platforma pe care scriu, de tema aleasa si altele asemenea.

Cand mi-am schimbat interfata, am platit intr-adevar pe cineva sa ma ajute sa obtin un design al blogului pe care mi-l doream, dar pana la urma, tot a trebuit sa invat cum sa lucrez cu fiecare unealta de pe WordPress si sa nu astept ca ajutorul sa vina din alta parte.

Si intr-un fel e mai bine sa stiu eu insami despre ce este vorba si unde pot sa schimb diverse lucruri.

 

17 – Unul din aspectele cele mai importante din viata unui blogger este “gasirea propriei voci”. Competitia fiind extraordinar de mare in orice nisa, cum “ti-ai gasit vocea” si care a fost drumul parcurs?

O.A.R.: Inca nu stiu daca mi-am gasit vocea cu adevarat. Simt ca inca ma adaptez, simt ca, cu fiecare articol inca cresc, dar de fiecare data incerc sa pun o amprenta personala asupra articolelor.

Nu cred ca ma deosebesc foarte mult in multimea de bloggeri de calatorii – asta o pot spune numai cititorii -, dar fata de cum scriam la inceput, usor impersonal, am inceput sa pun mai mult din mine acolo, sa evidentiez si pareri personale, si lucruri mai putin placute care intr-o poveste pot deveni haioase si, prin urmare, unice.

 

18 – Ce plugins folosesti si care sunt cele pe care le consideri a fi de un real folos pentru un blogger?

Yoast SEO este pe primul loc, cred eu ca pentru orice blogger, fiindca, asa cum ii spune numele, te ajuta pe partea de SEO.

Neaparat Social Media and Share Icons, pentru a-ti distribui munca pe platformele de socializare.

Resize Image After Upload, pentru a ajuta cu fotografiile de dimensiuni prea mari, care ar putea ingreuna incarcarea site-ului.

 

19 – Ai incuraja alti oameni sa apuce calea bloggingului profesionist? De ce si ce asteptari sa aiba cineva interesat?

O.A.R.: Cred ca da, cu conditia sa fie foarte pasionati de un anumit domeniu. Si apoi, perseverenti. Consider ca asta ii va ajuta pe parcurs, in ciuda neincrederii celorlalti sau chiar a neincrederii in sine. Iar in timp, cand vor veni si aprecierile oamenilor care ii citesc, vor simti ca au contribuit cu adevarat in vietile altora si cum altfel, daca nu facand ce le place cel mai mult.

Ca asteptari, ar trebui sa stie ca e mult de munca, si nu doar la partea creativa a scrierii sau de cercetare, ci chiar si la partea tehnica, incluzand aici si cunostintele de baza de SEO.

Si greselile sunt inevitabile, dar cu cat gresesti mai repede, cu atat vei evolua mai rapid in ceea ce faci. Insa si roadele muncii si satisfactia personala vor fi pe masura!

*

O.A.R.: Multumesc tare mult pentru oportunitatea de a ma afla pe blogul tau, de a raspunde la intrebari atat de interesante – un exercitiu care m-a ajutat si pe mine sa ma (re)descopar, alaturi de cititori!

V.D.B.: Multumim si noi, Oana-Andreea pentru faptul ca ne-ai impartasit atatea informatii interesante. Cu siguranta ne sunt utile si ne impulsioneaza in activitatea noastra de blogging. Si, felicitari inca o data pentru extraordinara performanta atinsa la SuperBlog – Competitia Aniversara de 10 Ani!

*

 

 

 

 

Daca doresti sa afli mai multe despre Oana-Andreea Racaru, ii poti oricand face o vizita pe blogul sau, TravelHolyc.

Daca preferi retelele sociale iti poti bucura sufletul cu postarile ei pe:

 

 

*

Si acestea fiind spuse…

va multumim, dragi bloggeri, pentru vizita! Speram ca v-ati bucurat sa aflati atatea detalii folositoare de la invitata noastra de astazi.

Daca aveti intrebari pentru Oana-Andreea, i le puteti adresa la sectiunea comentarii.

Si, bineinteles… daca doriti sa nu pierdeti interviurile viitoare, va invit sa va abonati la Newsletter.

[ninja-popup id=773][/ninja-popup]

 

13 COMENTARII

  1. Travelholyc este unul dintre blogurile de călătorie pe care îl urmăresc cu mare drag. Iar Oana este combinație foarte periculoasă: tânără, frumoasă, talentată și isteață.

  2. Are viitor căci are un blog cu multă substanță. Și are timpul de partea ei !
    Mult succes Oana, turiștii din era vitezei, ocupați până peste cap cu serviciul și poate școala copiilor, au nevoie de informație bună, corectă, bine structurată pentru scurtele lor vacanțe !

    • A fost o perioada in care credeam ca nu am nevoie de informatiile dintr-un blog pentru turisti. Imi spuneam ca ma descurc si singura. Dar… timpul a dovedit ca bloguri precum cel al Oanei si al tau, Elvira, sunt nu doar interesante dar si extraordinar de utile. Multumesc pentru vizita si comentariu!

LASA UN RASPUNS

Please enter your comment!
Please enter your name here